fbpx
13.5 C
София

Лувъра пуска Мона лиза във виртуална реалност с HTC Vive Arts

Най-четени

HTC Vive Arts си партнира с Лувъра, за да представи първото VR преживяване в музей – Mona Lisa: Beyond the Glass от 24.10.2019 г. Това е завладяващ нов поглед върху Мона Лиза, който позволява на зрителите да се докоснат до най-известния шедьовър на Леонардо да Винчи, както никога досега, в рамките на забележителната изложба – ретроспекция на Лувъра, посветена на художествената кариера на Да Винчи, както и чрез VIVEPORT от всяка точка на света.

Mona Lisa: Beyond the Glass предлага на зрителите нова гледна точка върху известната картина на Да Винчи и възможност за близка лична среща с картината във виртуалното пространство. Това иновативно интерактивен поглед върху Мона Лиза позволява на музея да предложи на публиката по целия свят достъп до емблематичния шедьовър на Да Винчи, който няма аналог.

В началото на 7-минутното потапящо преживяване, участникът се озовава в Държавната зала на Лувъра (Salle des États), която е постоянен дом на Мона Лиза в музея, чрез последния VR шлем на HTC Vive – Vive Cosmos. Първоначално участникът е поставен зад тълпа зрители, които стоят пред картината в галерията на музея.

След като тълпата се отмества, зрителят има възможност да осъществи близък контакт с картината, пред която вече няма защитни стъкло и рамка. Оставен насаме с шедьовъра, участникът може да види ярките детайли на известното маслено платно, включително текстурата на дървения панел, който прозира през пласта боя, както и обратната страна на панела, където зрителите могат да наблюдават пукнатините в дървесината и как тя е била възстановена.

VR преживяването комбинира подвижна картина, звук и интерактивен дизайн, за да ангажира зрителите и да ги потопи дълбоко в света на Да Винчи, както и да покаже какво може да разкрие инфрачервеното сканиране за емблематичното произведение на изкуството. Пренасяйки зрителя през времето, виртуалната реалност разкрива подробности за това как произведението е създадено първоначално и как се е променило за 500 години. Повествователният елемент разсейва някои от многото мистерии около известната Мона Лиза, разкривайки детайли за облеклото и личността и.

Mona Lisa: Beyond the Glass показва и използваната от Да Винчи техника Сфумато, включваща множество слоеве тънко нанесена боя, които правят прехода от сянка към светлина почти незабележим

Зрителят може да изпита ефекта Сфумато, илюстриран в рамките на преживяването чрез тънък дим, който запълва пространството и омекотява светлината. Преживяването във виртуалната реалност разкрива и скрити детайли в оригиналния природен пейзаж, който да Винчи е нарисувал зад седящата фигура.

Mona Lisa: Beyond the Glass поставя важния въпрос за създаването на нови методи за интеракция на зрителите с музейните колекции и необходимостта институциите да направят иновациите интегрална част от програмите си, за да достигнат своите аудитории не само в, но и извън музеите.

Разширената home версия за глобалната аудитория е достъпна за изтегляне през VIVEPORT Infinity – неограничената абонаментна VR услуга на HTC, както и през други големи онлайн платформи за виртуална реалност, включително мобилните VR версии за iOS и Android

В допълнение на всичко, което могат да видят в музея, зрителите от цял свят могат да посетят Лувъра, влизайки във виртуалното пространство през емблематичната пирамида, след което да влязат в Голямата галерия (Grand Galerie) и да разгледат всички картини на да Винчи във виртуалната колекция на Лувъра.

Това невероятно виртуално преживяване става възможност благодарение на партньорството между Лувъра, HTC и VR студиото Emissive.

Доминик дьо Фон-Рю, Директор по Медиация и Културни програми в Лувъра: „ Да предоставим на публиката нови възможности да наблюдава и да се възхищава на произведенията в нашата колекция е основна цел на Лувъра. Партньорството ни с HTC Vive Arts е невероятна възможност да предложим на зрителите единствено по рода си VR преживяване. Следейки отблизо създаването на виртуалното преживяване Mona Lisa: Beyond the Glass, ние комбинирахме експертния опит на Лувъра с дигиталното творчество в полза на всички наши посетители“.

 Виктория Чанг, Директор на VIVE Arts към HTC: VIVE Arts има честта да си партнира с Лувъра, за да представи първата си VR изложба, Mona Lisa: Beyond the Glass. Да Винчи е бил изключителен ум, иновирал, както в изкуството, така и в технологиите. Виртуалната реалност като интердисциплинарна среда позволява на днешните креативни практици да надскачат границите между сферите, които преди са се възприемали като раздалечени. Използвайки VR,  за да разкажем историята на това прочуто произведение на изкуството и да го представим в една по-интимна обстановка, се надяваме, че посетителите на Лувъра ще получат едно по-обогатяващо преживяване. Гордеем се от факта, че можем да подкрепим Лувъра в мисията му да сподели своята колекция със световната публика и чрез тази нова технология се надяваме, че повече хора ще имат възможност да се запознаят с тази известна институция.“

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини