Компанията ThyssenKrupp представи асансьор, който може да се придвижва както хоризонтално, така и вертикално, без да се използват въжета.

MIT Technology Review съобщи, че немската компания ThyssenKrupp представи новия асансьор MULTI, който се задвижва не с въжета, а с помощта на линейни двигатели, монтирани в релсите в стената на шахтата. С други думи, това е маглев-асансьор, подобен на скоростните влакове с магнитна възглавница.

Другата характерна особеност на MULTI е възможността му да се придвижва не само вертикално, но и хоризонтално. Когато асансьорът спира на някой етаж, кръглата релсова платформа може да се завърта под него по посока на часовниковата стрелка и той може да се придвижва хоризонтално.

ThyssenKrupp проведе мащабни тестове на асансьора в експериментално 256-метрово здание, построено в Ротвайл, Германия. Първата поръчка за новия асансьор бе направена от компанията OVG Real Estate, която възнамерява да използва MULTI по време на берлинското събитие East Side Tower.

Според специалистите, новата асансьорна система ще намали чакането, ще избегне задръстванията и ще може да се придвижва в различните крила на сградата, без да се налага да слиза до лобито. Освен това MULTI ще даде възможност на архитектите да проектират сгради с нови форми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари