fbpx
11.8 C
София

Магнитен прах с наноразмери ефективно изчиства водата от микропластмасата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Съвременните системи за пречистване на водата вече много добре се справят с отстраняването на традиционните замърсители, но микроскопичните пластмасови частици проникват през всички съществуващи филтри и постепенно се натрупват в тялото на хората и животните. Химици от Австралия създадоха прах, който бързо и ефективно премахва микропластмасата от водата.

Веществото, създадено от екип специалисти от университета на Мелбърн изглежда като бял прах, но всъщност се състои от микроскопични феромагнитни наноструктури. Всяка една от тях съдържа два слоя метало-органични рамкови структури, като между тях се намира масив от нанотръби, покрити с железен оксид. Този дизайн осигурява много голяма повърхностна площ, която улавя и най-малките частици на микропластмасата.

Веднага след като този прах навлезе в отпадните води и се смеси с тях, микроскопичните частици полепват по него. След това с помощта на обикновен конвенционален магнит те се извличат от водата заедно с полепналата по тях микропластмаса.

При лабораторните тестове всички частици са били успешно премахнати от мръсната вода, при това само за един час. Нещо повече, един и същ прах може да се използва още шест пъти. Новият материал има още едно преимущество: той адсорбира метиленовото синьо, което е добавено към водата и я прави да изглежда като мръсна канализация.

Чрез използването на традиционните методи за изчистване са необходими няколко дни, но дори и след това резултатът не е толкова добър. Нещо повече, новата прахообразна добавка изчиства микропластмасаta с 1000 пъти по-малки размери.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини