Майкрософт България събра образователната общност за Microsoft Education Day Bulgaria 2018

2
317
Мащабната конференция се проведе на три локации едновременно, а на събитието присъстваха повече от 300 преподаватели и ученици от цялата страна

Майкрософт България организира за поредна година Microsoft Education Day Bulgaria. На 19 ноември 2018 г. мащабната конференция събра повече от 300 учители, ученици, представители на неправителствения и образователния сектор в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Официалната част на Microsoft Education Day Bulgaria бе открита от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и главният секретар на Министерство на образованието и науката – Албена Михайлова.

Специално за конференцията в България пристигна и ръководителят на сектор Образование в Майкрософт за Централна и Източна Европа – Лаура Лакурезиану, а Ева Майдел, член на Европейския парламент, приветства присъстващите с видео-обръщение. „Живеем в ера на дигитална трансформация, която вече е факт и в образованието.

Днешните ученици са „фиджитал“ – те осмислят физическия и дигиталния свят, като две лица на една и съща реалност.“, каза Лаура Лакурезиану

„Уменията, които трябва да притежават младежите, за да се реализират в професиите на бъдещето са много по-различни в 21 век. Изобретателността и емпатията са качествата, които в бъдеще ще ни различават от машините. Имаме нужда от лидери и визионери, но каузата за по-добро образование е обща и вярвам в успеха й“, заяви Ева Майдел. Образователната конференция Microsoft Education Day Bulgaria бе разделeна на три основни панела, които се провеждаха паралелно на три различни локации.

Благодарение на стрийминг-връзка, присъстващите на всяка локация имаха възможността да следят какво се случва и на другите събития. Панелът, посветен на директори на иновативни училища, се проведе в партньорство със Столична община и РУО София в Sofia Youth Innovation Lab, като в него взеха участие гжа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ваня Кастрева, директор на Столичния инспекторат по образование.

Сред обсъжданите теми бяха прилагането на Мinecraft в образованието и GDPR за образователни институции

Освен дигиталните продукти за образование, лекторите на Microsoft Education Day Bulgaria представиха пред директорите и кратък урок по програмиране на роботи. Двата робота бях дарени на Софийската лаборатория за иновации, за да могат различни ученици да се обучават на програмиране. „С помощта на роботите, които се представят днес, ще стимулираме младите хора да се занимават с програмиране и да ги привлечем към образованието, като им предоставим поинтересни възможности“, посочи г-жа Фандъкова „Нашата цел е София да бъде град на иновациите.“, допълни още тя. Събитието за ученици се проведе в Microsoft Innovation Center, а най-голям интерес сред младежите създаде дискусията за AI (изкуствен интелект) и Micro:Bit.

Някои от лекциите бяха презентирани от самите ученици – младите дами, които споделиха пред връстниците си нови и интересни знания от сферата на технологиите, това лято бяха част от лагера Girls A.I. Bootcamp в Атина, организиран от Microsoft

Преподавателите, които взеха участие в панела за учители на Microsoft Education Day Bulgaria, разискваха как изглежда според тях модерната класна стая, каква е ролята на алтернативните комуникации в образованието и какви са уменията, които трябва да притежават учениците, за да могат да упражняват професиите от бъдещето. В рамките на целодневното събитие бе организирано и изложение в централно фоайе на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, на което представители на иновативни училища, бизнеса и неправителствения сектор, представиха последните тенденции в технологиите и тяхното незаменимо място в съвременното образование.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
LTSC
LTSC

Научиха ли ги как се инсталира Линукс? 😀

Петков
Петков

Майкрософт – от 50 позвънявания на БГ телефона вдигат на 2 ако имате късмет и момичето отсреща ти обяснява че е секретарка. Никаква поддръжка на Български език, препращат те към англоговорящи коул центрове незнайно къде по света. Последният път ми звъняха от Щатите във връзка с офис 365. След като продават в България редно е да предоставят съпорт на родният ни език! Срам за тях и обида към страната в която продават софтуера си!!