Майкрософт ще даде кода на Офис 2003 на правителства

0
11

Технологичният гигант „Майкрософт“ ще предложи на правителствата по света достъп до компютърния код на продукта си Офис 2003, като част от мащабната кампания за осигуряване на алтернатива на софтуера с отворен код, съобщиха американските издания „Уолстрийт джърнъл“ и „Файненшъл таймс“.

Това е втората стъпка, която корпорацията на Бил Гейтс предприема, за да предостави на властите повече достъп до държания в тайна код, който се използва за разработването на един от най-важните софтуерни продукти на компанията. Според правителствени експерти този ход на „Майкрософт“ ще им предостави повече възможности да откриват технически несъответствия в продукта, което пък ще им помогне да засичат дефекти и проблеми със сигурността на програмата.

Съгласно плана корпорацията ще прибави Офис 2003 с всичките му приложения, включително Word и Excel към програмата по сигурността на правителствата – инициатива, която от януари 2003 г. предостави достъп на властите до кода на операционната програма Уиндоус. Тази програма беше първата официална стъпка, предприета от „Майкрософт“ в това отношение.

Действията на компанията са продиктувани от стратегията й за изграждане на по-тясно сътрудничество с централните власти и предотвратяването на навлизането на „Линукс“ и други операционни системи с отворен код, даващи възможност да бъдат модифицирани.

Поддръжниците на отворения код смятат, че достъпът до него ще направи възможно разработването на софтуер с по-голяма степен на защита от този, който сега големите компании разпространяват сред потребителите.

Източник: www.dnevnik.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари