Маймуните нямат авторски права върху селфитата, отсъди американски съд

3
60

Федерален съд в Сан Франциско постанови, че маймуната, която си направи поредица от селфита, използвайки апарата на фотограф, не може да бъде носител на авторските права върху снимките.Съдия Уилям Орик излезе със становището, че маймуната макак не е обект на закона за авторските и сродните му права и само американският Конгрес и президент могат да променят това.

Случаят възникна когато фотоапарата на британският фотограф Дейвид Слейтър се озова в ръцете на 6-годишна маймуна по време на снимки в Индонезия през 2011 г. В резултат на това неправителствената организация за защита правата на животните PETA отправи иск, с който настояваше маймуната Наруто да получи авторските права, тъй като снимките са нейно дело. Организацията искаше финансовo обезщетение от Слейтър и медията, която той представлява. В Съединените щати обаче, снимките бяха възприети за част от материалите, достъпни за обществено ползване и бяха тиражирани в поредица от медии.

Съдия Орик отхвърля искането на РЕТА, определяйки го като „преувеличено“. Решението на съда е сходно с това на американското патентно ведомство от края на миналата година, според което животните не могат да бъдат носители на авторски права.
 

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kabelat
Kabelat

Маймуната беше друга та предлагам на организацията да съди тая, че си присвоява славата 😀

Azhen
Azhen

Не съм сигурен кой е по-голямата маймуна в този случай ..?

Agentpat™
Agentpat™

Monkey business отвсякъде. 😀