Май регистрираха тъмна материя

3
34

Консорциумът CDMS (Cryogenic Dark Matter Search – Криогенно търсене на тъмна материя) обяви, че е регистрирал с голяма вероятност (99.81%) следи от тъмна материя. Организацията се занимава с търсенето на хипотетичните частици WIMP на тъмната материя.

Самата дума WIMP (Weakly Interacting Massive Particle) означава „слабо взаимодействаща масивна частица“, което показва и нейното основно свойство – тя е изключително трудна за засичане. Въпреки това според учените има някакви възможности да бъдат регистрирани сблъсъците на такива частици с обикновена материя.

За тази цел е създаден детекторът CDMS II, който е базиран на германиеви и силициеви полупроводници и се намира под Земята, за да бъде достатъчно защитен от космическите лъчи, които генерират много шум.

Именно чрез това устройство от CDMS твърдят, че са засекли следи от три сблъсъка на WIMP – частици с ядрата на обикновени атоми. Въпреки, че според екипа от учени, става въпрос именно за базовата частица на прословутата „тъмна материя“, това все още не е потвърдено. Освен това данните показват, че частиците, които са участвали в регистрираните сблъсъци, са значително по-леки от това, което са очаквали физиците по отношение на частиците WIMP.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари