Един от основателите на PayPal, Макс Левчин, беше гост на Breakthrough Awards, където даде кратко интервю за CNBC относно най-горещата тема в технологичния свят днес – възхода на биткойн. Мнението на Левчин за биткойн революцията е неуверено, но той е убеден в технолгията, на която той се основава: блокчейнът.

„Това е брилянтна математическа идея, фантастична технология, интересен актив, за който да се разсъждава. Все още е рано обаче да се каже дали може да се приеме за валута или просто начин за бързо правене на пари“, обяснява Левчин. „Лично аз инвестирам в неща, над които имам дългосрочен поглед, а що се отнася до биткойна, все още не мога да определя точно какво е. Със сигурност инвеститорите правят пари в момента. Братята Уинкълвос, Камерън и Тайлър, съвсем наскоро станаха първите биткойн милиардери. Откакто братята инвестираха за пръв път в биткойна, стойността му се качи 9000 процента. Смятам, че някаква форма на блокчейн технологията, биткойна или нещо сходно с тях ще се превърне във важен фактор в бъдеще и няма да изчезне. Не само това, ми и ще продължи да се развива и ще се използва в множество индустрии: от финансовите технологии до здравеопазването. Но аз не съм убеден, че биткойнът сам по себе си е добър за дългосрочна инвестиция“, завършва Левчин.

Мнението му за увереност в блокчейна и несигурност относно биткойна, се споделя от мнозина. Блокчейнът притежава две качества, които биткойнът няма: надеждност и прозрачност. Блокчейн технологията, описвана, като дистрибутирана счетоводна книга или открита и достъпна за всички база данни е в основата на криптореволюцията днес. Всеки един запис е защитен от силата на математиката, а зависимостта от валидация с предходния блок от веригата и фактът, че всеки има запис от тази своеобразна счетоводна книга и подправянето на блоковете е почти математически невъзможно, правят технологията революционна в огромен спектър от сфери. Блоковете могат да съдържат всякакъв вид информация, която се запазва при преноса си непроменена. Работещи проекти за използването на технологията се реализират вече в преноса на електричество, логистиката, екологията, идентификацията и др.

Що се отнася до биткойнът, тези дни стойността му удари нов връх, с което задмина швейцарския франк и английската лира. И никой не знае как ще свърши всичко това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари