Пространен материал в Quartz на Джеф Несбит, бивш директор на отдел в Националната научна фондация на САЩ, за пореден път свързва Силициевата долина с разузнавателните служби на страната. Нещо повече, благодарение на грантове към създателите на Google, Брин и Пейдж, и последвалите изследвания и разработки, се ражда и това, което е днес най-голямата интернет компания в света. Авторът прави уточнение, което е важно: това не значи, че ЦРУ създава Google. Субсидираните от разузнавателни служби проучвания за организиране на търсенията в WWW и свързването им с отделни хора и групи се осъществяват доста преди раждането на Google като компания.

Всичко започва в средата на 90-те години на миналия век, когато разузнавателната общност вижда възможност да използва Мрежата, за да разпознава отделни личности и групи, които могат да застрашават националната сигурност на САЩ. Подготвя се план, чрез който публичния сектор да финансира частни инициативи, като за целта към идеята са привлечени умове от академичната общност и Националната научна фондация на САЩ (National Science Foundation, NSF).

„Разузнавателната общност се надяваше, че водещите компютърни специалисти на страната ще могат да обработят некласифицираната информация и потребителски данни, да ги комбинират с това, което е известно като Интернет и ще започнат да създават комерсиални организации, които да обслужват интересите, както на същата тази разузнавателна общност, така и на обществото. Те се надяваха да успеят да направляват суперкомпютърната революция от нейното начало, за да получат знание за нещата, които хората вършат в тази дигитална информационна мрежа. Именно това сътрудничество направи възможно масовото публично-частно следене днес“, пише Несбит. Така се ражда проектът Massive Digital Data Systems (MDDS). Той е финансиран от агенции, като ЦРУ и АНС чрез организации, като NSF, които на свой ред влагат тези средства под формата на грантове на компании от частния сектор.

„Този тип публична-частна система за иновации спомага за старта на мощни научни и технологични компании, като Qualcomm, Symantec, Netscape и други и финансира началните стъпки в разработки, като доплеровия радар и фиброоптиката, които стоят в основата за големи компании днес, като AccuWeather, Verizon, и AT&T“, пише Несбит. Но как да организират така цялата тази информация, да каталогизират тези данни и да извлекат ползи от тях. На сцената се появяват Сергей Брин и Лари Пейдж, които се възползват от субсидията, която Станфордския университет получава от NSF. Грантът, който Брин и Пейдж получават и резултатът от проучванията им е основата на компанията, която двамата по-късно ще създадат. Става дума за създаването на масивна дигитална библиотека с основа Интернет.

„По този начин, сътрудничеството между разузнавателните служби и големите, комерсиални научни и технологични компании се оказва изключително успешно. Когато агенциите за национална сигурност искат да идентифицират и проследят хора и групи, те знаят към кого да се обърнат – и го правят често. Това е и била целта още в началото. И тя вероятно е успяла повече, отколкото някой някога си е представял“, завършва Несбит.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
amk
amk

проектът Massive Digital Data Systems(MDDS)

Имаш компот – има те в mdds
Нямаш компот – няма те в mdds

Антипутинист
Антипутинист

Луд

asdf
asdf

Калдата, умолявам ви, не почвайте и вие с такива заглавия!

Име
Име

Путин го каза: „Интернет е проект на ЦРУ“.

Не знам дали не съм робот
Не знам дали не съм робот

Къв го дириш тогава тук? Отивай при Путин да те пази!

Диман
Диман

Принципно тайните от край време се ползват за управление на масите… Информация, дезинформация… Лично мен не ме засяга дали съм оставил дигитален „отпечатък“ в масивите на която и било тайна служба, след като доброволно съм въвеждал в интернет мои мнения, коментари и дори да ме следят какво търся в интернет, какво… ??? Някой събира статистика и какво??? Да, реален човек съм, и не съм робот…. Тези които искат да не бъдат засечени от въпросните служби по сигурност си имат методите… За мен това е една игра на стражари и апаши която когато бях дете си играхме в махалата… 🙂 е….… Виж още »