Малка бот-мрежа от 6000 смартфона може да парализира работата на службата 911

0
19

Федерална комисия по комуникациите на САЩ (FCC) задължава операторите да пренасочват тези спешни телефонни обаждания към диспечерските центрове на службата 911, но без особена идентификация на звънящите.

 

Дори и сравнително малък ботнет от 6000 заразени смартфона може да предизвика сериозни прекъсвания в работата на телефонната система на службата 911.

Центъра по информационна безопасност към университета Бен Гурион в Израел съобщи за възможността за лесно организиране на TDoS-атаки (telephony denial-of-service) срещу службата 911, при които IMEI идентификаторът на злоумишленика остава скрит.

Експертите съобщиха, че при един подобен сценарий с формиране на бот-мрежа от заразени смартфони, с помощта на команден сървър е възможно да се подаде команда за едновременно и непрекъснато набиране на телефонния номер 911. Специалистите допълват, че в телефонните позвънявания може да се вмъкне специален аудиосигнал или запис на човешки глас, за да не могат диспечерите да различат реалните позвънявания от мошеническите.

Всъщност идеята съвсем не е сложна. Възможно е да се мине и без специален софтуер, а просто да се закупят 600 смартфона и да се използват специално за подобен род атаки. При днешните цени необходимата сума едва ли ще превиши $100 000, което за правителствените хакери е нищо.

Специалистите създадоха подобна експериментална мрежа от смартфони за TDoS атаки към телефон 911, която показа, че ботнет само от 6000 смартфона нарушава работата в щати като Северна Каролина, а бот-мрежа от 200 000 мобилни устройства може да провали работата на 911 в цялата страна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари