fbpx
14.8 C
София

Малкият ядрен реактор NuScale Power получи одобрението на американските регулаторни органи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 28 август американската компания NuScale Power официално получи одобрението на Комисията по ядрено регулиране на САЩ за конструкцията на своя малък ядрен реактор. Мощността на одобрения модел е 50 MW, а през 2022 година ще бъде предоставена за разглеждане 60 MW конструкция.

Стартъпът NuScale Power призовава към отказ от големите ядрени реактори, на които се базират съвременните АЕЦ. Вместо това компанията предлага неголеми модулни ядрени реактори, които могат серийно да се произвеждат в завод, а след това да бъдат транспортирани до мястото на строеж на електроцентралата. Една стандартна АЕЦ от новия тип включва 12 от тези малки реактори. Според разработчиците, тези малки реактори са многократно по-безопасни от големите. Освен това, те могат да се изпозлват в малките градове, в промишлените обети, в подводниците и т.н.

Всяка една съвременна атомна електроцентрала включва не само ядрени реактори, но и енергиен блок, като и съответстващата инфраструктура – цехове и помещения, необходими за обслужване на централата. Персоналът на една днешна АЕЦ достига до 1000 души. А ако на нейната територия има комплекс за преработка на радиоактивните отпадъци, хранилище на използваното ядрено гориво и т.н., то персоналът може да е повече от 1000 души.

Недостатъците на тези огромни АЕЦ са, че тяхното строителство и обслужване са скъпи, не е възможно оперативно да се промени каквото и да било в тяхната конструкция, сложните експлоатация и техническа поддръжка. Мини ядрените реактори могат да променят всичко това.

Ядреният реактор NuScale Power е стоманен цилиндър с височина 23 метра и диаметър 5 метра. Вътре в него са поставени пръчки от уран, които са горивото на реактора. С помощта на протичащата верижна ядрена реакция, водата в долната част на този реактор се нагрява. Чрез топлообменник нагрятата до пара вода се прехвърля към външния кръг. Парата задвижва турбина, която генерира електрическа енергия. По време на тази работа парата се оглажда и се връща във вътрешния кръг.

Този тип малки ядрени реактори имат пасивно охлаждане Горещата вода се издига нагоре по топлообменника, охлажда се и се връща обратно към горивните пръти от уран. В тази конструкция няма помпи и допълнителни движещи се елементи, които биха могли да се повредят и да предизвикат авария.

Но в случайна възникване на извънредна ситуация ректорът самостоятелно спира ядрената реакция с помощта на управляващи борови пръчки, които спират обмена на неутрони и ядрената реакция се прекратява. Тези пръчки се задържат с помощта на електрическата енергия на малкия реактор и ако тя по някаква причина спре, управляващите реакцията пръти под въздействието на гравитацията падат при урановото гориво и прекратяват реакцията.

За постигането на още по-голяма безопасност малките модулни реактори могат да бъдат поставени в неголеми охлаждащи басейни. Разработчиците подчертават, че при едно също количество получена енергия в сравнение с големите АЕЦ, техните ядрени реактори отделят 8 пъти по-малко топлина.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини