Малко-подробно за ОС Windows 10X

2
1748

Windows 10 към днешен ден е инсталирана на над 900 милиона компютърни устройства. Това са традиционните лаптопи, хибридните таблети, десктоп компютрите HoloLens, конзолите и други. Но от следващата година към този гигантски компютърен парк ще се присъедини нова категория сгъваеми мобилни устройства с два екрана. Представеният миналата сряда Surface Neo, бе първият компютър с новата операционната система Windows 10X. Слуховете за тази ОС се появиха отдавна, но официалното потвърждение и основните възможности и функции станаха ясни след голямата презентация на Microsoft. Днес излязоха някои нови подробности за новата ОС.

Преди всичко, Windows 10X е същата Windows 10, но тя не може да бъде инсталирана на десктоп компютрите или на новите Surface Pro 7 / Pro X (да напомним, че Pro X работи под управлението на Windows 10 за ARM процесори). Windows 10X е създадена предимно за Surface Neo и аналогични устройства на други производители, които ще излязат следващата година.

Windows 10X външно малко се различава от обикновената Windows 10, а и „под капака“ има доста общи неща със стандартната Windows. Тя работи с процесорите на Intel и може да стартира обикновените win32 приложения, освен PWA и приложенията от магазина Microsoft Store. Разликата е в това, че класическите програми се стартират в контейнери, структурата на които засега не е обявена. Очевидно е, че Microsoft не е искала да създава операционна система от нулата понеже това твърде много би усложнило работата както на разработчиците, така и на обикновените потребители.

Windows 10X има съвсем друго старт меню, което прилича на обикновен лаунчър за Android или iOS. Край на живите плочки. Отдавна се знаеше, че този плочки умряха, но сега този факт бе официално потвърден. Microsoft обеща на Windows 10X потребителите интуитивен интерфейс и че няма да се налага наново да се свиква с управлението на операционната система. Навигацията ще прилича на Windows 10.

По принцип, Windows 10X е специална графична среда, създадена за да може обикновената Windows 10 коректно да работи със сгъваемите устройства с два екрана и да предлага на потребителите интересни възможности и функции, като например аналог на TouchBar, само че от Microsoft. Може да се работи с документи на единия екран, а на другия да се следи пристигащата поща. В своя официален блог, Microsoft подчертава, че Windows 10X дава възможност да се работи с устройствата като никога бързо.

Microsoft изразходва много време е ресурси за създаването на Windows Core OS. Това е ядрото на ОС Windows, над което се надграждат различни графични десктоп среди със собствени интерфейси. И така, на компютрите с два екрана работи Santorini (Windows 10X), в HoloLens 2 се използва Oasis, а на гигантския Surface Hub 2 – графичната среда Aruba. Имаше информация, че за десктоп компютрите се създава средата Polaris, а за Xbox Scarlett – GameCore. Но според днешната информация, Microsoft се е отказал от Polaris и ще използва стандартната Windows 10 среда.

Засега Windows 10X е на съвсем ранен стадий на развитие, но тази операционна система изглежда доста перспективно и многообещаващо.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin
Fermin

тази част не ми стана ясно: „че Windows 10X дава възможност да се работи с устройствата като никога бързо“ ….?

Kuzmanovv
Kuzmanovv

На рекламният клип всичко е супер 🤓 , но в действителност … 🤔 … ХИЧ не ми се вярва да е така. Приложенията, а и цялата ОС трябва да е оптимизирана … 🙄 .