Марк Зукърбърг каза, че ако Facebook се разпадне това няма да реши проблемите ни

2
780

Изпълнителният директор на най-голямата социална мрежа в света Facebook Марк Зукърбърг не смята, че разпадането на основаната от него платформа ще реши „истински проблеми“. Това е изказване на бизнесмена, което сме чували и преди. В интервю за американската телевизия CBS в сутрешния блок „This Morning“, излъчено във вторник , Зукърбърг заяви, че приветства регулирането на технологичната индустрия, но отново подчерта, че мерки като разпадане на големите технологични компании, в това число и социалната му мрежа, не са правилното решение за справянето с реалните ни проблеми на дневен ред.

„Много хора са разстроени и говорят за мерки като разпадане на компанията… Но нима това ще реши проблемите, които назоваваме? Искам да кажа, че разпадането на Facebook няма да реши въпроса за политическия дискурс.“, каза Зукърбърг пред CBS This Morning. Изявлението бе отразено от технологичния портал CNET, който е собственост на телевизия CSB.

Законодателите и дори един от съоснователите на социалната мрежа призоваха регулаторите на САЩ да ограничат силата на социалната мрежа. Някои критици призоваха Instagram, популярната платформа за споделяне на снимки, която към момента е водена и управлявана от компанията майка Facebook INC да бъде разделена като отделно юридическо лице, както и услугата за мигновени съобщения WhatsApp. На въпрос дали една компания трябва да има власт над общественото мнение, Зукърбърг отговори „категорично не“.

„Мисля, че единственият отговор на този въпрос е не. Частните компании не трябва да са в състояние да вземат толкова важни решения за обществото, обуславяйки различни социални аспекти, които касаят и интересуват всички ни“, красноречиво отговори Зукърбърг.

Изборите, Facebook и Чан Зукърбърг

По време на интервюто, част от което беше излъчено в понеделник, Зукърбърг, придружен от неговата съпруга Присила Чан, също говориха за противоречивата политика на Facebook по отношение на политическите реклами и инициативата на Чан Зукърбърг (CZI), филантропска организация, която работи по проекти като премахването на болестите по света, подобряване на справедливостта и повишаване на образованието в развиващите се и слабо развитите страни.

Зукърбърг и съпругата му твърдо подкрепят позицията на Facebook да не проверява за достоверност съдържание, публикувано от депутати и политически фигури, нито да се намесват в неговото модериране и цензуриране, като отново изпълнителният директор се позова на стремежа на компанията му да осигури трибуна за комуникация между хората, а не да оформя обществено мнение или да скрива от избирателите това, което управляващите искат да кажат.

Зукърбърг и съпругата му бяха поканени на интервю в сутрешното предаване на CBS с основен фокус върху политическото безпристрастие на Facebook и предстоящите президентски избори на САЩ.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари