Марк Зукърбърг обедня с $3 милиарда за два дни

1
44

Първият финансов отчет в историята на Facebook до голяма степен оправда очакванията на Уол Стрийт. Въпреки това, акциите на социалната мрежа продължават да спадат и това се е отразило върху състоянието на основателя й Марк Зукърбърг. Според запознати, само за 48 часа, това състояние е намаляло с цели $3 милиарда.

Акциите на Зукърбърг все още му носят около $11,8 милиарда, така че не би трябвало да се притесняваме за него. Но спадът в това състояние е доста притеснителен проследен във времето. По време на първичното публично предлагане на Facebook той разполагаше с $19 милиарда.

Аналогичен е и спадът на стойността на акциите в компанията, които първоначално се търгуваха за $38, но след кратък ръст до $45 в първия ден от IPO-то, започнаха постепенно да се сриват. Някъде в първите дни след предлагането Марк Зукърбърг все пак направи нещо доста хитро – продаде около 30,2 милиона акции на цена от $37,58, които му донесоха повече от $1,1 милиарда.

Бъдещето на Facebook на финансовата борса е трудно предвидимо. Анализаторите обаче очакват датата 15 август, след която 268 милиона акции на различни акционери ще бъдат пуснати в продажба. Още по-важна ще е датата 13 ноември, когато, пък, в продажба ще бъдат пуснати 1,24 милиарда акции. Тогава ще стане ясно дали инвеститорите на социалната мрежа имат интерес към това да продадат акциите си или ще предпочетат да ги запазят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари