Милиардерът Марк Кюбан възприема Русия и Китай като сериозни конкуренти на пазара на технологиите с изкуствен интелект. Предприемачът счита, че няма никакво време и са необходими срочни инвестиции в стартъпи по роботика, както и на сериозна поддръжка на разработчиците в областта на изкуствения интелект.

Марк Кюбан е сигурен, че ИИ ще промени нашия живот много по-радикално от интернет. Своето виждане на бъдещето милиардерът сподели в интервю за RealVision Television.

Кюбан е на мнение, че ИИ ще стане драйвер на инфлацията – поради нарасналата производителност цената на стоките ще започне да се понижава. В същото време алгоритмите и роботизацията рязко ще намалят работните места, което може да се окаже голям проблем при нарастващото население.

Кюбан и преди прогнозираше мащабни промени в пазара на труда. Медийният магнат каза, че работата на счетоводителите и програмистите ще бъде изцяло автоматизирана, а хората с хуманитарни специалности ще станат особено много търсени. Сега към обречените професии Кюбан добави и работата с недвижима собственост.

Според Кюбан, към днешен ден инвестициите в ИИ са решаващи. „Владимир Путинн казва, че лидерът в областта на ИИ ще контролира целия свят. Китай разработва стратегия за ИИ доминиране и субсидира Tencent и Alibaba. Това е надпревара. А нашето Управление по наука и техника се свежда само до един човек, който в миналото беше помощник на Питър Тил“ – заяви милиардерът.

Ако не инвестираме в нова инфраструктура, в нов отрасъл, то Русия и Китай ще спечелят ИИ войната, а ние ще се провалим„.

Предприемачът не се съмнява, че ИИ ще донесе колосални печалби, а първата компания-трилионер ще се занимава с разработването на ИИ алгоритми.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bit
Bit

ИИ щe cтaнe дpaйвep нa инфлaциятa – пopaди нapacнaлaтa пpoизвoдитeлнocт цeнaтa нa cтoĸитe щe зaпoчнe дa ce пoнижaвa.

B cъщoтo вpeмe aлгopитмитe и poбoтизaциятa pязĸo щe нaмaлят paбoтнитe мecтa,
ĸoeтo мoжe дa ce oĸaжe гoлям пpoблeм пpи нapacтвaщoтo нaceлeниe

ИИ ще спре да произвежда стоки зарди излишиство.
Ако напълно прекрати производството на стоки хората ще ядът камъни.

Zero
Zero

Аз пробвах с чакъл, ама е много твърд нещо.

Azhen
Azhen

Е трябваше да го натрошиш малко и да го омесиш със малко смолица , като се изпече във фурната знаш къв хубав ще стане .

тихо
тихо

Поредния лаик се изказва за неща от които хал хабер си няма, как ще се автоматизира работата на програмистите, бе момче?

Azhen
Azhen

Всичко може да се автоматизира , пример : Правят ИИ което създава свой собствен компютърен език и само гледай какво става после. ИИ е много по-опасно отколкото много хора мислят , зависи от кого ще е създадено де и какви протоколи и правила ще са му зададени.

***
***

Със сегашния хардуер и архитектура това няма как да се получи. Съвременният ИИ няма съзнание, мисъл като нашата и прочее. Единственото, което може да стане е да бъде от огромна полза за програмистите, но няма как да ги замени.

Доста време има, докато създадем нещо, което да се доближава до нас.

OZZY
OZZY

Това „драйвър“ липса на българската дума ли е?