Президентката на Република Маршаловите острови Хилда Хайн оцеля във вота на недоверие срещу нея, което означава, че страната ще продължи с плана си да въведе национална криптовалута. Наречена Sovereign, тя трябва да заздрави икономиката на островната държава, която е вързана към американския долар.

Планът на Хайн срещна сериозна съпротива и доведе до гласуване срещу нея в парламента. Със само един глас, тя запазва поста си. Гласуването завърши 16 на 16, което не бе достатъчно за смяна на върха. До него се стигна, след като 8 сенатори обвиниха Хайн в това, че ще съсипе националната икономика и репутация с идеята си за държавна криптовалута.

Веднага след вота финансовият министър на тихоокеанската държава Бренсън Уейз потвърди планът на правителството да стартира Sovereign веднага щом получи одобрение от Международния валутен фонд и американските регулатори. Sovereign бе обявена в началото на годината и ще се появи с първоначално предлагане, точно както всяка друга криптовалута. Миналият месец обаче МВФ предупреди Хайн да забави темпото на реформата, защото рискува да бъде отрязана от американския долар, който Маршалови острови ползват като защита срещу инфлацията.

Към днешна дата има малко доказателства, че Хайн скоро ще се откаже от идеята за суверенна криптовалута, а оцеляването на днешния вот може само да укрепи доверието ѝ, т.е. докато МВФ не научи за тези резултати.

Маршаловите острови се намират около екватора в Тихия океан, а основа на икономиката е риболовът и отглеждане на кокосови палми и хлебно дърво.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
peedee
peedee

„Президентката“ думата „президент“ съществува само в мъжки род. Много груба граматична грешка!

Киро
Киро

Те в Калдата отдавана са скъсали с нея. Не само автора на тази новина. Почти целия екип са зле.