fbpx
7.2 C
София

Масови хакерски атаки срещу потребителите на Windows 7

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Аналитичната компания Help Net Security съобщи за многократно увеличение на хакерските атаки срещу компютърни системи работещи под управлението на операционната система Windows 7. Причината за това очевидно е спряната поддръжка от страна на Microsoft, който вече не изпраща обновявания и ъпдейти по сигурността и към днешен ден Windows 7 е многократно по-уязвима в сравнение с новата ОС Windows 10.

Според статистиките на Help Net Security, през 2020 година броят на атаките срещу Windows 7 се е увеличил общо 2,25 пъти. Експертите посочват, че кодът на използваните вируси е в почти във всички случаи уникален и специфичен, специално предназначен именно за тази операционна система и не атакуват другите версии на Windows.

Най-много са атаките срещу компютрите на обикновените потребители в сравнение с машините в различните предприятия и организации – разликата е над два пъти. Според публикуваните данни, от заразените компютри, над 35% са били заразени с повече от три вируса, а близо 10% имат по шест и повече компютърни вируса наведнъж.

Една от най-разпространените атаки е фишингът. Хакерите създават фалшиви сайтове, които изглеждат абсолютно точно копие на сайтовете на Facebook, Microsoft, Apple, Google, PayPal, Dropbox и други, където потребителите са подлъгани да въведат потребителските си имена и пароли, които стават достояние на хакерите, а след това могат да се използват за осъществяване на мошенически банкови трансфери.

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
MasterYoda
MasterYoda
1 година

Тия фишинг атаки се получават заради празните глави на потребителите, а не заради стария уиндоус. Как точно ще те предпази уин 10 и какво ще източат хакерите от тия компютри – торентите, дето си теглил от арената ли!?!

Тежко си го местя от левия в десния :)))
Тежко си го местя от левия в десния :)))
Отговор на  MasterYoda
1 година

Атака зад правилно конфигуриран рутер Mikrotik и машина с firewall е НЕВЪЗМОЖНА! Дори и да не са и инсталирани никакви ъпдейти след 2015-та година, както с мрежите компютръи, които поддържам.

ngc-bg
ngc-bg

Атака зад правилно конфигуриран firewall е възможна, благодарение на JavaScript в броузера. Ако няма/не се позлва броузер (сървис инсталация някаква) си абсолютно прав. На милиони хора IT културата им е достатъчно ниска, не без помощта на MS W10.
За частично разрешаване на проблема, стартирането на броузера в някакъв контейнер/jail/chroot/sandbox env whatever, е необходимост в днешно време.

Мхм
Мхм
1 година

Масови хакерски атаки срещу потребителите на Windows 7, организирани от Microsoft. Да плюеш срещу собственото си творение…

iakoto
iakoto
Отговор на  Мхм
1 година

Нормално. Все пак са корпорация, а не фондация. Всеки Windows 7 потребител не е касичка от която да смучат и продават лични данни, не е и опитно зайче за изпробване на Windows 10. Дори хардуерните производители не са на печалба. Колкото по-скоро нова комп с Windows 10, толкова по-добре – всички доволни. И Майкрософт, и хардуерните производители, и антивирусните корпорации и всички по веригата до кварталния сервиз за преинсталиране на Windows. Впрочем сега пак оплюха Майкрософт в ZDNet, защото нарочно, въпреки доклади, си оставят поддомейни неподсигурени.

Dark Side of Jedi
Dark Side of Jedi
1 година

Първо тази и много като тази компанийки за „сигурност“ само създават излишен медиен шум! Второ няма никакви увеличени псевдо хакерски атаки, а е чиста медийна кампания с цел отново натъртващо преминаване към „новата“ и „лачена“ Windows 10! Трето: Ако един наистина кадърен администратор е настроил коректно груповите политики и системи, то шанс за пробив е почти нулев (за протокола имам още работещи в мрежова среда Windows XP, че и Windows Server 2000 и ежедневно логовете минават през системи за анализ и не виждам да има даже и малък намек за успешен пробив, но всеки с проблемите си, аз нямам такива)… Виж още »

light side
light side
Отговор на  Dark Side of Jedi
1 година

Интересно какво прави кадърен администратор в некадърна фирма? Да ползваш за сървър, операционна система с lifecycle 2010 си е чист мазохизъм и яко скъперничество.

Zoro
Zoro
1 година

Какво смешно име на фирма: Хелп Нйет… (помощ няма)

Valkost
Valkost
1 година

Я да видя по лайковете колко от вас се сетиха, че атаките са именно от страна на Microsoft ?! Като смениме „кода“ на една известна фраза в „Дон Кихот“, получаваме „Търговийката Санчо е … !“ (по натам си го допишете сами, на кой, както му е кеф) !

Valkost
Valkost
1 година

Интересно как вирусите атакуват само 7-цата ?! „Старите“ вируси са (уж) блокирани ? Да , ама видите ли никой хакер не се интересува от информацията под Win-10 ! Боже , прибери си вересиите и сляпо вярващите в гурута като Maicrosoft ! Всеки кадърен програмист може да имитира средата на 10-ката върху 7-цата за да получи ъпдейт на защитата ! Ако му трябва такъв де .

Гочуу
Гочуу
1 година

Уин 7 е много по добра и лека операционна система от Уин 10, но чрез Уин 10 могат да ти влизат в компа и да ровят вътре…!

Бат Сали
Бат Сали
1 година

Колко ви платиха от Микрософт България за да пуснете тази статия???

проф.Накамото
проф.Накамото
1 година

Изключете /забранете на новите инсталации с Win7 :

1- Ъпдейти
2-SMB, 1,2,3
3-RDP
4-RPC
5-DCOM
6-WMI, всички анонимни Shares, всякакво шерване на папки.
7-IPV6
8-ЗАЩИТЕТЕ MBR NTFS
9-Хост базиран Файъруол всичкото udp-долу и всички слушащи привилегировани портове долу.Листа с процеси с право на комуниция -браузър.

Инсталирате си порт PortQry.exe и си проверявате какво дудне в мрежата непоискано.

Тахтун
Тахтун
Отговор на  проф.Накамото
1 година

Накрая изваждаш и щепсела от контакта, сипваш си една ракия, изпиваш я и си лягаш!

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  проф.Накамото
1 година

Принципно съм ок, особенно с т.9, но точно DCOM не можеш да го забраниш. Или по-точно не искаш. Върху него лежат половината системни сървиси (и не само).
Почитател съм на диетите за отслабване на OС, но трябва да се внимава и да не счупиш много от функционалностите…
Между другото нали знаеш колко процента от юзерите ще разберат какво препоръчваш? 😉

Нови ревюта

Подобни новини