Масови хакерски атаки срещу потребителите на Windows 7

15
3310

Аналитичната компания Help Net Security съобщи за многократно увеличение на хакерските атаки срещу компютърни системи работещи под управлението на операционната система Windows 7. Причината за това очевидно е спряната поддръжка от страна на Microsoft, който вече не изпраща обновявания и ъпдейти по сигурността и към днешен ден Windows 7 е многократно по-уязвима в сравнение с новата ОС Windows 10.

Според статистиките на Help Net Security, през 2020 година броят на атаките срещу Windows 7 се е увеличил общо 2,25 пъти. Експертите посочват, че кодът на използваните вируси е в почти във всички случаи уникален и специфичен, специално предназначен именно за тази операционна система и не атакуват другите версии на Windows.

Най-много са атаките срещу компютрите на обикновените потребители в сравнение с машините в различните предприятия и организации – разликата е над два пъти. Според публикуваните данни, от заразените компютри, над 35% са били заразени с повече от три вируса, а близо 10% имат по шест и повече компютърни вируса наведнъж.

Една от най-разпространените атаки е фишингът. Хакерите създават фалшиви сайтове, които изглеждат абсолютно точно копие на сайтовете на Facebook, Microsoft, Apple, Google, PayPal, Dropbox и други, където потребителите са подлъгани да въведат потребителските си имена и пароли, които стават достояние на хакерите, а след това могат да се използват за осъществяване на мошенически банкови трансфери.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MasterYoda
MasterYoda

Тия фишинг атаки се получават заради празните глави на потребителите, а не заради стария уиндоус. Как точно ще те предпази уин 10 и какво ще източат хакерите от тия компютри – торентите, дето си теглил от арената ли!?!

Тежко си го местя от левия в десния :)))
Тежко си го местя от левия в десния :)))

Атака зад правилно конфигуриран рутер Mikrotik и машина с firewall е НЕВЪЗМОЖНА! Дори и да не са и инсталирани никакви ъпдейти след 2015-та година, както с мрежите компютръи, които поддържам.

ngc-bg
ngc-bg

Атака зад правилно конфигуриран firewall е възможна, благодарение на JavaScript в броузера. Ако няма/не се позлва броузер (сървис инсталация някаква) си абсолютно прав. На милиони хора IT културата им е достатъчно ниска, не без помощта на MS W10.
За частично разрешаване на проблема, стартирането на броузера в някакъв контейнер/jail/chroot/sandbox env whatever, е необходимост в днешно време.

Мхм
Мхм

Масови хакерски атаки срещу потребителите на Windows 7, организирани от Microsoft. Да плюеш срещу собственото си творение…

iakoto
iakoto

Нормално. Все пак са корпорация, а не фондация. Всеки Windows 7 потребител не е касичка от която да смучат и продават лични данни, не е и опитно зайче за изпробване на Windows 10. Дори хардуерните производители не са на печалба. Колкото по-скоро нова комп с Windows 10, толкова по-добре – всички доволни. И Майкрософт, и хардуерните производители, и антивирусните корпорации и всички по веригата до кварталния сервиз за преинсталиране на Windows. Впрочем сега пак оплюха Майкрософт в ZDNet, защото нарочно, въпреки доклади, си оставят поддомейни неподсигурени.

Dark Side of Jedi
Dark Side of Jedi

Първо тази и много като тази компанийки за „сигурност“ само създават излишен медиен шум! Второ няма никакви увеличени псевдо хакерски атаки, а е чиста медийна кампания с цел отново натъртващо преминаване към „новата“ и „лачена“ Windows 10! Трето: Ако един наистина кадърен администратор е настроил коректно груповите политики и системи, то шанс за пробив е почти нулев (за протокола имам още работещи в мрежова среда Windows XP, че и Windows Server 2000 и ежедневно логовете минават през системи за анализ и не виждам да има даже и малък намек за успешен пробив, но всеки с проблемите си, аз нямам такива)… Виж още »

light side
light side

Интересно какво прави кадърен администратор в некадърна фирма? Да ползваш за сървър, операционна система с lifecycle 2010 си е чист мазохизъм и яко скъперничество.

Zoro
Zoro

Какво смешно име на фирма: Хелп Нйет… (помощ няма)

Valkost
Valkost

Я да видя по лайковете колко от вас се сетиха, че атаките са именно от страна на Microsoft ?! Като смениме „кода“ на една известна фраза в „Дон Кихот“, получаваме „Търговийката Санчо е … !“ (по натам си го допишете сами, на кой, както му е кеф) !

Valkost
Valkost

Интересно как вирусите атакуват само 7-цата ?! „Старите“ вируси са (уж) блокирани ? Да , ама видите ли никой хакер не се интересува от информацията под Win-10 ! Боже , прибери си вересиите и сляпо вярващите в гурута като Maicrosoft ! Всеки кадърен програмист може да имитира средата на 10-ката върху 7-цата за да получи ъпдейт на защитата ! Ако му трябва такъв де .

Гочуу
Гочуу

Уин 7 е много по добра и лека операционна система от Уин 10, но чрез Уин 10 могат да ти влизат в компа и да ровят вътре…!

Бат Сали
Бат Сали

Колко ви платиха от Микрософт България за да пуснете тази статия???

проф.Накамото
проф.Накамото

Изключете /забранете на новите инсталации с Win7 :

1- Ъпдейти
2-SMB, 1,2,3
3-RDP
4-RPC
5-DCOM
6-WMI, всички анонимни Shares, всякакво шерване на папки.
7-IPV6
8-ЗАЩИТЕТЕ MBR NTFS
9-Хост базиран Файъруол всичкото udp-долу и всички слушащи привилегировани портове долу.Листа с процеси с право на комуниция -браузър.

Инсталирате си порт PortQry.exe и си проверявате какво дудне в мрежата непоискано.

Тахтун
Тахтун

Накрая изваждаш и щепсела от контакта, сипваш си една ракия, изпиваш я и си лягаш!

ngc-bg
ngc-bg

Принципно съм ок, особенно с т.9, но точно DCOM не можеш да го забраниш. Или по-точно не искаш. Върху него лежат половината системни сървиси (и не само).
Почитател съм на диетите за отслабване на OС, но трябва да се внимава и да не счупиш много от функционалностите…
Между другото нали знаеш колко процента от юзерите ще разберат какво препоръчваш? 😉