Математик пресметна колко атомни бомби са необходими за тераформирането на Марс

25
14848

Преди време Илън Мъск каза, че е възможно чрез взривяването на атомни бомби на полюсите на Марс да се загрее въглеродният диоксид, намиращ се там, и да се създаде атмосфера на Червената планета. Математикът Робърт Уокър пресметна колко ядрени взрива ще са необходими, за да стане реалност идеята на Мъск.

Основателят, генерален директор и притежател на компанията SpaceX Илън Мъск предложи нагряването на полюсите на Марс да стане с помощта на ядрени взривове, които ще освободят намиращият се в големи количества под повърхността на планетата въглероден диоксид, който ще създаде атмосфера на Марс. В този случай на планетата няма да е необходимо използването на скафандри, а само на малки кислородни маски.

Но според математика Питър Уокър снимката в коридора на главния офис на SpaceX едва ли ще стане реалност.

Уокър публикува направените пресмятания в своя блог. Той твърди, че дори и един милион от наличните към днешен ден ядрени бомби не са достатъчни за идеята на Мъск.

Уокър цитира предложението на Мъск чрез ядрени взривове да бъдат създадени мини слънца над полюсите на Марс. Колкото е по-висока температурата, толкова по-голяма е ефективността. Математикът посочва, че максималната яркост и температура на атомната гъба се достигат на 50-тата секунда след взрива. Тоест, полюсите ще трябва да бъдат бомбардирани приблизително веднъж на една минута.

Според пресмятанията на Уокър, всеки ден Червената планета трябва да бъде бомбардирана от почти 3500 атомни бомби с мощност по 100 мегатона. Взривовете трябва да продължат около осем седмици – обяви математикът.

За да могат всички да си представят мащабите на всичко това, Уокър напомня, че целият ядрен арсенал на САЩ е двойно по-малък от необходимото количество. Може би това е намек, че ако към това начинание се включат Русия и Китай, то ядрените бомби ще бъдат достатъчни за тераформирането на Марс.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

По голяма глупост не бях чел скоро…

AxOx
AxOx

Идеята на Илон Мъск да ползва ядрени бомби, които правят 10 000 години радиоактивно замърсяване е колосална глупост. Който и да си е загубил времето в пресмятането или симулирането – ами и той е в същия клуб на глупостта.
Ние една косм. станиция не можем да поддържаме (международно при това), на Луната не можем да пратим хора (чудо как сме пратили изобщо), а на Марс едвам пращаме мини детски играчки (има няма 2-3 досега)…
Какви колонизации, какви чудесии…. абе важното е да се вдъхновава младежта.

Некав
Некав

Знаеш ли как функционира ядрена бомба? Това е бърз ядрен разпад. Т.е., част от радиоактивните елементи се разпадат. А знаеш ли как функционира термо-ядрена бомба? В нея се получава синтез и разпад и още по- ефективно се използва ядреното гориво. Т.е., радиацията няма да остане 10000 години, защото веществото се е разпаднало при самия взрив и е освободило огромно количество енергия.

AxOx
AxOx

Гошо от спирката
Гошо от спирката

Ако има някакъв живот там ще е изтребен след това. :-/

тъй-тъй
тъй-тъй

@Некав На Земята, теоретично, ядрената зима би продължила около година, като за това време ще е изтребен целият живот. Въпрос: Колко би продължила ядрената зима в условията на слаба атмосфера на Марс? Радиацията не изчезва след взрива, напротив – тя е именно част от остатъчните ефекти след взрива. Тук, на Земята последствията на атомните бомби са дълбоко в ДНК-то ни, от ядрените бомби, хвърлени над Япония продължават да умират хора и да се раждат деца с проблеми. Атолите в тихия океан продължават да са силно радиоактивни вече над 50 години и това – в условията на гъстата и динамична земна… Виж още »

Некъв
Некъв

Провери си информацията. От атмосферна бомба, каквато ще е и тази, радиацията е поносима след 2 седмици. Единствено подземен взрив замърсява, защото взривът бомбардира ядра на други елементи и те стават радиоактивни изотопи. Точно атолите в момента не са със завишена радиация. Нито Нагазаки. Гугъл ит!

тъй-тъй
тъй-тъй

@Некъв При водородната бомба, ядрената служи за „двигател“ и катализатор на реакцията. Има ядрена реакция, не може да няма радиация. Колко и как, вече е отделен въпрос. По принцип, в нашата атмосфера, последиците от ядрен взрив се разнасят за няколко седмици. Но има други последствия. Примерно остатъчна радиация се утаява във високопланинските езера. Разни неща отиват в седиментните пластове, в подпочвените води, в корените на растенията. Бомба със закъснител. Може да се покаже след 50, 100 години… А самата идея, да започнем толкова прословутата, чакана космическа колонизация с килим от бомби ми идва… Ми то стана бетер „Indipendence day“, с… Виж още »

мъни
мъни

Евала, тъй-тъй!

Б. Х.
Б. Х.

Високопланински езера и корени на растения на Марс?

тъй-тъй
тъй-тъй

@Б. Х.
Не, на Земята. Примерът идва да покаже, че дори на Земята, където пораженията се разнасят за седмици, последствията се носят десетки, дори може би стотици години. На Марс ще е по-зле, защото няма подобна динамика на атмосферата.

bla bla
bla bla

и аз докато не ти прочетох коментара

Efix
Efix

Може би това е намек, че атомните бомби няма какво да ги правим на Земята …

Аз-Съм
Аз-Съм

Ужас не мога да се понасям че отворих и прочетох това нещо след като видях заглавието и бях сигурен че е отврат написаното…

Палуестиниец
Палуестиниец

Поредният учен, който доказва, че Мъск говори пълни глупости и фантасмагории.
Мъск да остави учените да се занимават с научните въпроси.
И дори и да се създаде атмосфера по този начин, какво ще правят с радиацията, която ще остане хиляди години.
Болен мозък е този Мъскул и това е

Vanhai
Vanhai

Идеята не е чак толкова лоша, хиляди бомби ще се разкарат от Земята, за да се създаде атмосфера на планета, която така или иначе и след 10000 години (както написа някой в коментарите) пак няма да се създаде сама (вероятност). Съгласен. 🙂

GFL
GFL

Абе, щом Мъски е казал… Ма първо да си напасне ламарините за електричката, че пълна с дефекти, после да създава атмосфери на чужди планети…

order 66
order 66

Само дето тоз дето преписал статията не е я превел правилно. Става дума не за ядрена бомба с уран или плутоний, който наистина ще замърсят Марс с радиоактивни елементи. Ами за водородни бомби, който са термоядрена бомба и няма да замърсят радиоактивно Марс. Идеята се тераформация не е лоша, но не разполагаме с технологията за това в момента.

тъй-тъй
тъй-тъй

Водородната бомба е поне пет пъти по-мощна от ядрената и изпуска поне десет пъти повече радиация. Цитирам: Бомбата има тристепенна структура. Първата степен е атомна бомба с мощност 1,5 мегатона, която служи за взривател на втората степен. Втората степен е водородна бомба с мощност 50 мегатона. Атомната и водородната бомби са поставени в третата степен – обшивка от уран 238. Взривяването на втората степен води до термоядрен взрив и създаването на бързи неутрони, които бомбардирайки урановите ядра предизвикват разпада им и нова атомна експлозия. Добавянето на устойчивия уран 238 повишава мощността на взрива до 5 пъти и увеличава радиацията до… Виж още »

SpaceTime
SpaceTime

Малко допълнителна информация за защитниците на околната среда на Марс:
https://twitter.com/elonmusk/status/1163891642425860096

Райчо
Райчо

Цялата история на Елън Мъск с колонизирането на Марс е просто един тотален scam.

тъй-тъй
тъй-тъй

Ето на това му се вика космическа глупост. Или вселенска глупост.
ПП. Мъск си представя колонизацията на космоса, като серия от Междузвездни войни, или поне от Стар Трек /при много хора е така – живее им се във сай-фай филмче, хвърка им се с космически корабчета, стреля им се с лазерче, стои им се в хибернацийка/, в ума му няма реализъм и практицизъм, но явно има доста патология.