Математикът и специалист по теоретична физика Бен Типет от университета на Британска Колумбия в Канада теоретично доказа възможността за пътуване назад и напред във времето чрез използване на изкривяването на пространствено-времевия континуум на Вселената.

Типет, заедно с астрофизика от университета Мериленд Дейвид Цзан, създадоха нов математически модел, базиран на общата теория на относителността. Моделът се нарича ARDIS — Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time или „проходими аказуални ретроградни зони в пространство-времето. Но изданието Science Alert ни предупреждава, че все още построяването на подобна машина е невъзможно, понеже засега не сме създали необходимите материали.

Моделът Типет-Цзан се базира на идеята, че четвъртото измерение във Вселената е времето. Това дава възможност да се предположи наличието на континуум с различни направления на пространството и времето.

Теорията на относителността на Айнщайн свързва гравитационните ефекти във Вселената с изкривяването на пространство-времето – феномен, обясняващ елипсовидните орбити на планетите и звездите. Ако пространство-времето бе плоско, планетите биха се движили по права линия. Но според Айнщайн, обектите с голяма маса изкривяват пространството и принуждават обектите да се въртят около тях.

Типет и Цзан считат, че около масивните обекти се изкривява не само пространството, но и времето. Като доказателство се посочва забавянето на времето при приближаване до черна дупка.

Моят модел на машината на времето използва изкривено пространство-време и в този случай времето за пътешествениците става кръг, а не права. Този кръг може да ни изпрати назад във времето. Математическият модел предвижда създаването на нещо като мехур с хора, който се движи по извита траектория със скорост, по-голяма от скоростта на светлината. Именно това ще даде възможност за пътуване назад във времето.

41
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
31 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Чисто математически е напълно реално да се докаже, че Земята обикаля около Луната, а не обратното. За това е добре, че имаме възможност да наблюдаваме реалността и чак тогава да използуваме математиката, за да опишем модела на видяното.

Калин
Калин

Сигурно ще го доказваш така, както би могъл да докажеш, че Земята е плоска?

Алекс
Алекс

Разбирам сарказма ти, но всъщност математически вече е доказано че земята е плоскаж и то от сериозни учени. 🙂
Това че реално не е така не пречи метода да е валиден и обоснован. Най-малкото подобни упражнения са добър лакмус за тестване на реалността. Доста съвременни факти са били луди теории по едно или друго време. 🙂

Калин
Калин

Аре стига глупости!
Още елините доказват, че земята е кръгла, а Ератостен даже пресмята с помоща на проста логика и елементарна геометрия нейната обиколка.
Ако някой „сериозен математик“ се опитава, да ти доказва нещо друго, или да ти завърти 50000км пръчка, начи или те лъже или нещо не отбира.

Алекс
Алекс

Много се палиш и май въобще не разбра поста ми. Ето ти линк (ако сработи) да илюстрира това което казах (което не е, че земята е плоска 🙂 ) .

https://www.youtube.com/watch?v=VNqNnUJVcVs

Със здраве.

Иван
Иван

Учил ли си диференциална геометрия?

Zapoznat
Zapoznat

По-големи измислици не бях чел. Голямо въображение имат.
Може да се пътува единствено напред във Времето.
Времето се изменя единствено със знак „+“
Една частица няма как да се предвижи назад във времето. За нея настоящия момент е единствен и съществува единствено в него. После ще съществува в (настоящия момент) + 1 и т.н. в следващите моменти.
Така че тези двамата нищо не са направили. А и сериозните учени не са се занимавали да оборват подобни глупости на въпросните псевдо учени.

Анонимен
Анонимен

Времето не съществува. Има единствено посока и скорост на развитие на процесите. Времето е имагинерна величина, която използваме като мярка, с чиято помощ пресмятаме и отбелязваме характеристиките на тези процеси.

Калин
Калин

Те искат да пътуват със скорост, по-голяма от тази на светлината.
Събитията се случват със скоростта на светлината.
Ако се движиш с по-голяма скорост, когато излезнеш от нея реално ще видиш първо последствията и чак след това причинилото ги събитие. Което е равносилно на пътуване в бъдещето.
Единствената адекватна концепция за подобно пътуване в момента е на уарп балона на Мигел Алкубиере, както знаем вече, НАСА проучва концепицята. За пътуване в миналото – това ми остана мъгляво?

Анонимен
Анонимен

Написал си напълно алогична поредица от думи. Не знам защо са те харесали.Вероятно защото звучиш, като някои от „учените“ ширещи се из мрежата, които придобиват известност сред стадото четящи ги функционални неграмотници, които не са в състояние да проумеят когато ги лъжат. WARP си е точно балон. Фишек. Не точно телефонна измама. Работи си съвсем нормално, като всяко едно устройство генериращо собствено електромагнитно поле, в среда от полетата на други предмети и това на Земята. Магнитната стрелка на компаса също се движи, дори без да се налага да се захранва с енергия, ама не става за двигател на космически кораб.

Калин
Калин

Добре, че ти поне си се аргументирал, иначе щеше съвсем да звучиш като ‘някои от „учените“ ширещи се из мрежата, които придобиват известност сред стадото четящи ги функционални неграмотници, които не са в състояние да проумеят когато ги лъжат’ 😀

Миро
Миро

Съкращението не е ли TARDIS( предполагам са го заимства ли от Dr. Who) В последно време имам една чуденка. Постоянно казват че еди кое си било в нарушение на еди кой си физичен закон закон. Но физичните закони, които сега знаем са базирани на наблюдаваната от нас вселена. Обаче казват, че цялата материя на всички звезди, планети стотици милиарди галактики е 4% от всичко. Та как може да твърдят, че тези закони са ЗАКОНИ, при положение, че ние като цяло сме изключение от правилото в общата картинка. Ми в останалите 96% материя и енергия, за които не знаем още почти… Виж още »

Калин
Калин

Експериментално са доказани. Законите. Твоят телефон, телевизор, компютър, автомобил са практническият резултат от тях.

дрън-дрън ярини
дрън-дрън ярини

Цялата „теория“ на Айнщайн е една глупост, предназначена да държи хората на Земята и да ги убеди, че няма смисъл да се опитват да завладяват други планети и звезди. За да могат сънародниците му да ни контролират по-добре, разбира се. Има един ЕЛЕМЕНТАРЕН опит, с който може да бъде доказано каква простотия са дрънканиците на евреина. Просто се отлива един прът с дължина 50 000 км. Нещо постижимо дори с днешните технологии. След това въпросният прът се завърта около единия си край със скорост един оборот в секунда. И какво става? Другият край на пръта се движи със свръхсветлинна скорост… Виж още »

Калин
Калин

Електрониката на компютъра ти е живото доказателство, за практическото приложение на теориите на Айнщайн. И точното ти позициониране от спътника също.

дрън-дрън ярини
дрън-дрън ярини

Я пак?!? Дали в геолокацията не се използва установената още през 1676 година скорост на светлината, която е една обикновена физична константа? А не фантасмагориите на Айнщайн, че нищо не можело да се движи по-бързо от нея?

Калин
Калин

От гледна точка на твоя GPS приемник, спътниците са непрекъснато в движение. Според Айнщайн, това означава, че времето при спътника тече по-бавно, отколкото при твоя приемник. 7 микросекунди по-бавно на ден. Другата му теория казва, че колкото по-близо си до едно масивно тяло, толкова по-бавно минава времето, поради изкривяването на времепространството. Понеже приемникът ти се намира по-близо до гравитационния център на земята, времето при него минава 45 микросекунди по-бавно, отколкото на спътника. От двете получаваме 45-7 или 38 микорсекунди по-бързо време на сателита на ден.Това са 38000 наносекунди. При пресмятане на позицията ти, тази разлика се отчита. В противен случай… Виж още »

дрън-дрън ярини
дрън-дрън ярини

Айде стига се излага бе! От гледна точка на моя GPS приемник, спътниците били непрекъснато в движение. Според Айнщайн, това означавало, че времето при спътника тече по-бавно, отколкото при моя приемник. А нали от гледна точка на всеки спътник моят GPS също непрекъснато е в движение. И според Айнщайн би трябвало времето на GPS-а ми да тече по-бавно. И когато самите спътници се движат един спрямо друг, к’во пра’им? На кой в каква посока тече по-бавно времето според простотиите на Айнщайн??? Започна ли да усещаш вече каква глупост е цялата „теория на относителността“?

Kaлин
Kaлин

И ко ся? Корекцията по пресмятане на позицията е грешна, но позицията е правилно изчислена?

дрън-дрън ярини
дрън-дрън ярини

С’я корекцията се прави, за да се компенсира движението на спътниците спрямо GPS приемника и един спрямо друг и съответното избързване или закъснение на електромагнитните вълни, които имат определена скорост на разпространение в определена среда. Но това няма нищо общо с глупостите на Айнщайн за промяна скоростта на самото време. Нито с измислената невъзможност нещо да се движи с по-голяма скорост от тази на светлината. Питам те, като си толкова умен – с каква скорост ще се движи краят на прът с дължина 50 000 км, който прави един оборот в секунда около другия си край?

Калин
Калин

Цитирам ти споделения в публичното пространство от инжинерите на подобни системи опит.
Така като те чета, ти не си сред тях.
Но ти гарантирам, че ако направиш успешен експеримент с твоята пръчка, ще вземеш нобелова награда. А до тогава не те спирам да си верваш, че „такоа животно нема“.

дрън-дрън ярини
дрън-дрън ярини

Вместо да ми цитираш като папагал, помисли малко със собствената си глава! Значи – прът с дължина 1 метър можеш да завъртиш около края му с 1 оборот в секунда. Прът с 1 км дължина – също можеш. Обаче прът с дължина 50 000 км не можеш да завъртиш, така ли? Щото ще излезе, че Айнщайн не е прав? Чел ли си приказката за „Новите дрехи на царя“?

Анонимен
Анонимен

Ами що можеш, завърти го ти големият прът. Ей така, да ни демонстрираш че си прав. Дори не ти ща тоя с дължина 50000км, завърти ни този еднокилометровия.

Антон
Антон

Как се завърта прът с такава дължина в кръг с такава скорост и да остане прът, а не кръг за да има така споменаваният „край“ на пръта 😕 А ако е захванат в единият край, а другият е свободно виреещ в пространството с каква технология ще го създадеш на място където при оборот от една секунда да не мине през нещо и като за финал как ще го завъртиш с тази скорост 😕 Обясни ми за да мога да си го представя поне.

Калин
Калин

Забравих си аргументацията.
През 1971ва е проведен успешен експеримент, който доказва описаните по-горе твърдения:

Hafele–Keating experiment

assa
assa

Чак пък постижимо…
Земята е с диаметър 12 700 км. Следователно твоя прът трябва да е 4 пъти по дълъг от земята.

Тъпчо
Тъпчо

Големи сте акъллии!

бор
бор

Теорията на относителността на Айнщайн е гениална, но повечето гръмки, теоретични „открития“, като това, се правят на основата на един нейн недостатък. А той е точно относителността. Извеждат се закономерности без отправна точка и без да се взима в предвид законът за запазване на енергията, който е абсолютно непоклатим и математически, и практически. От там и парадоксите с времето и изкривяването на пространството при високи гравитации. Сравняват се два обекта относително, един – спрямо друг, а не се взимат в предвид всички процеси и енергийна зависимости, спряно обща точка в пространствената (и времева), координатна система, която се явява центърът на… Виж още »

luck
luck

Извънземните са пуснали(сън) на айнщаин
само част от теорията(до светлина скорост)
над светлина ще я пуснат като му до иде времето(потрябва на хората).

luck
luck

ПЪТУВАНЕТО СКОРОСТ НАД СВЕТЛИНА ––––––––––––––––– – Когато един политрон се движи с висока скорост през космоса, в енергийната му равнина се създава ефект на доплер.  Това означава, че въртящият се продукт на политрон се променя по отношение на нормалните честоти на този енергиен план.  Ако ефектът на доплер е достатъчно голям, люлеещият се продукт на пътуващия политрон се доближава до гравитационната честота. Това кара политронът да привлича сериозно гравитони (частици, които се колебаят при гравитационната честота).  Може да се каже, че масата на политрон се увеличава по неконтролиран начин.  При скоростта на светлината доплеровата честота на политрон ще бъде във… Виж още »

luck
luck

THE SPEED OF LIGHT AND INTERSTELLARE TRAVELLING. ––––––––––––––––– When a polytron moves with high velocity through space, a doppler effect is created in it’s energyplane. This means that the swingproduct of the polytron is changed with respect to the normal frequencies of that energyplane. If the doppler effect is big enough the swingproduct of the travelling polytron approaches the gravity frequency. This causes the polytron to massively attract gravitons (particles which are oscillating at the gravity frequency). One can say that the mass of the polytron increases in an uncontrolled way. At the speed of light the doppler-shifted frequency of… Виж още »

luck
luck

Zeta Reticulis също използва модифициран метод А. Те използват три комбинирани лъча На тежестта, за да създаде силно гравитационно поле, което е достатъчно силно, за да се огъне Пространство в четвъртото измерение. Те нямат директен достъп до безкраен самолет, но не Направете кратко изрязване в пространството. Когато те след това пътуват физически няколко Хиляди километра всъщност пътуват няколко светлинни години. Те усилват Гравитационната честота в някои гравитационни усилватели, които са фазово изместени 180 Степен по отношение на нормалната гравитационна честота. Техният метод е кръстоска между методите B и A. За достъп до гравитацията Често използват елемента с периодично число 115.… Виж още »

luck
luck

Ако системата е изключена без това балансиране Кинетичната енергия може да се освободи едновременно, причинявайки на кораба Се сблъска, ако този енергиен вектор е насочен надолу. Ако този вектор е насочен нагоре Корабът ще отнеме веднага. Ако пътувате до планета в друга галактика Кинетичният енергиен потенциал ще бъде толкова голям, че трябва да използвате директното ITM Балансира тази енергия. При друг метод на пътуване в системата нямате нужда от кораб. По този начин използвате ръчен транспортер с размерите на малка уоки токи. С натискането на един бутон можете с вътрешното си око (ясновидство) да получите Картина на целевата зона. С… Виж още »

108
108

Темпорално пространство-времето се състои
от всички възможни квантови състояние(и всички възможни комбинации).

108
108

Time machine[edit] Titor described his time machine on several occasions. In an early post, he described it as a „stationary mass, temporal displacement unit powered by two top-spin, dual positive singularities“, producing a „standard off-set Tipler sinusoid“. The earliest post was more explicit, saying it contained the following: Two magnetic housing units for the dual micro singularities An electron injection manifold to alter mass and gravity of the micro singularities A cooling and X-ray venting system Gravity sensors, or a variable gravity lock Four main cesium clocks Three main computer units According to the posts, the device was installed in… Виж още »

108
108

1963 година новозеландският математик Рой Кер открил странно решение на уравненията на Айнщайн за въртяща се черна дупка: Черна дупка = въртящ се пръстен от неутрони.

Частиците биха се въртяли толкова бързо, че центробежната сила НЯМА да им позволи да „паднат“ в дупката.

Човек би могъл дори да мине през получения пръстен, като това може да го отведе в паралелна вселена.

От тогава до сега са открити стотици решения, водещи до теоретичните червейни дупки.

Тези червейни дупки могат да свързват не само далечни области от пространството,
но и от времето!

108
108

Ако пътуването във времето е обичайно в момента,
Много хора ще напуснат и никога няма да се върнат.

Предложението, че пътуването във времето може да направи интересно наказание.

  Престъпниците – да ги изпратите в каменната епоха( назад във времето)

къртиш миФки :)
къртиш миФки :)

Нали ако изпратят престъпниците назад във времето, те ще се размножат и всички ние ще сме техни потомци… А може и така да е станало наистина. Може би ги пращат, но не навсякъде, а само на Балканския полуостров. Това би обяснило поведението на българските политици…

108
108

approaching a rotating singularity

can be done quite easily without negative side effects of a massive gravitational field

and it’s very possible to “pass” through the center of the ring.

if you need a naked singularity,
all you would have to do is increase the rotation
or electric charge so the inner even horizon equals the diameter of the outer event horizon.

108
108

Kerr singularity

you have to travel faster than light
to get to the “exact” same worldline

dimitar
dimitar

То няма време , те търсят начин за пътуване във времето , това че човешкият мозък има свойството да запомня , не значи е има минало , настояще и бъдеще …в „природата“ извън нашите тикви има само причини и последствия , промяна , движение , състояние но не и време