Математикът и специалист по теоретична физика Бен Типет от университета на Британска Колумбия в Канада теоретично доказа възможността за пътуване назад и напред във времето чрез използване на изкривяването на пространствено-времевия континуум на Вселената.

Типет, заедно с астрофизика от университета Мериленд Дейвид Цзан, създадоха нов математически модел, базиран на общата теория на относителността. Моделът се нарича ARDIS — Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time или „проходими аказуални ретроградни зони в пространство-времето. Но изданието Science Alert ни предупреждава, че все още построяването на подобна машина е невъзможно, понеже засега не сме създали необходимите материали.

Моделът Типет-Цзан се базира на идеята, че четвъртото измерение във Вселената е времето. Това дава възможност да се предположи наличието на континуум с различни направления на пространството и времето.

Теорията на относителността на Айнщайн свързва гравитационните ефекти във Вселената с изкривяването на пространство-времето – феномен, обясняващ елипсовидните орбити на планетите и звездите. Ако пространство-времето бе плоско, планетите биха се движили по права линия. Но според Айнщайн, обектите с голяма маса изкривяват пространството и принуждават обектите да се въртят около тях.

Типет и Цзан считат, че около масивните обекти се изкривява не само пространството, но и времето. Като доказателство се посочва забавянето на времето при приближаване до черна дупка.

Моят модел на машината на времето използва изкривено пространство-време и в този случай времето за пътешествениците става кръг, а не права. Този кръг може да ни изпрати назад във времето. Математическият модел предвижда създаването на нещо като мехур с хора, който се движи по извита траектория със скорост, по-голяма от скоростта на светлината. Именно това ще даде възможност за пътуване назад във времето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

41 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари