Мащабен срив в работата на навигационната система Галилео

2
1391

По неизвестни засега причини европейската система за сателитна навигация Галилео е изцяло извън строя.

Работата на европейската сателитна система за навигация Галилео е изцяло прекратена. Системата престана да работи в четвъртък, 11 юли и към днешен ден изобщо не може да се използва. В страницата със статута на работата на Галилео се вижда, че 24 от всичките 26 сателита са отбелязани като „непригодни за използване“, а за останалите два надписът е „провеждат се тестове“ – тоест, и те не могат да се използват.

На 11 юли отговорната за Галилео Европейска агенция по сателитните системи за навигация предупреди компаниите и държавните организации, използващи Галилео, за силно влошаване на сателитния сигнал. В съобщението се казва, че силата на сигнала не съответства на необходимото ниво и системата може да се използва само на свой риск.

На 13 юли агенцията съобщи, че Галилео тотално е прекратил своята работа. Тоест, всички приемници, включително и в най-съвременните смартфони, са престанали да получават данните за геолокация и време. Вместо от Галилео, мобилните устройства започнаха да получават информация от американската система GPS, от руската ГЛОНАСС и от китайската Beidou.

Причините за инцидента не са известни. BBC съобщи, че проблемът може да е предизвикан от срива в работата на италианската Precise Timing Facility (PTF), която е ключов момент от Галилео.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Нормално, тогава премине високо-енергиен фронт, от избухнала преди около 15 хилядолетия свръхнова.

Мангалата
Мангалата

Нормално, гейропата се напълни с чалми, чернилки и всякакви други утайки. Умните хора бягат…и по зле ще става!