Десет държави начело с Израел са провели успешно симулация на огромна кибератака към глобалната финансова система, предава Reuters. Въпросното упражнение е имало за цел да повиши кооперацията между държавите и институциите в глобален план, така че да се изготви готовност и се намалят вредите за финансовите и банкови институции по света.

Симулацията е продължила десет дни и е включвала кражбата на чувствителна информация, публикуването ѝ в даркуеб пространството и появата на вълна от фалшиви новини, чиято цел е била да причини глобален хаос на световните пазари и да окаже унищожителен ефект над банките. Атаките са били различни, като са засягали валутните борси и пазарите на облигации, ликвидността, целостта на данните и транзакциите, осъществявани между вносители и износители.

От израелското правителство са коментирали, че подобни заплахи са съвсем възможна реалност, вземайки множеството примери за атака над едни от най-големите компании по света. А единственият начин такива атаки да бъдат осуетени е чрез сътрудничество на глобално ниво, поради недобрите защити на много институции днес. „Злоумишлениците са винаги десет стъпки пред защитаващия“, убеден е финансовия кибер мениджър към финансовото министерство на Израел Миша Вайс.

Симулацията е била кръстена „Колективна сила“ и е включвала официални представители централните банки и други важни институции в САЩ, Великобритания, Обединените арабски емирства, Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Нидерландия и Тайланд, както и представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Банката за международни разплащания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари