Ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че централните банки по света трябва да обмислят издаването на цифрова валута.
Говорейки на събитие в Сингапур, Лагард посочи, че това може да направи сделките с цифрова валута по-безопасни.

Дигиталните плащания се увеличиха през годините, като поставиха предизвикателства пред правителствата и централните банки по цял свят. Регулаторите вече изразиха загриженост относно цифровите валути и призоваха за по-голям надзор над тях.

„Смятам, че трябва да обмислим възможността за издаване на цифрова валута“, заяви Лагард в реч на конференция в Сингапур. „Може да има една нова роля за държавата, в която тя да доставя пари на цифровата икономика“.

„Предимството е ясно: плащането ви ще бъде незабавно, безопасно, евтино и потенциално полуанонимно. Централните банки ще запазят сигурността си при плащанията.“

Лагард каза, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай „сериозно обмислят“ предложенията за цифрова валута. Тя добави, че докато поривът за цифровата валута „не е универсален“, той трябва да бъде разгледан „сериозно, внимателно и творчески“.

Една виртуална валута, издадена от централна банка, би била отговорност на държавата, като са парите в брой, не на частна фирма. Това ще помогне на потребителите, като направи транзакциите по-безопасни, по-достъпни и в резултат на това по-евтини.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
shmaizera
shmaizera

Лихварите и тяхната “сигурност“…..“загрижени“ регулатори……вече няма национални а само централни лихварски банДи….

Кой си ти, че да решаваш?
Кой си ти, че да решаваш?

Дигиталните пари без контрол са нищо повече от не-пари, а просто спекуалтивна акция, чият стойност може да стане 0 по всяко време, защото няма механизми, с които да се стабилизира.

don
don

лека-полека ще ни вкарат във калъпа..

Светльо
Светльо

Създадоха цифровите валути с основната идея да не може централна банка да „издава“ пари. Какъв е отговора на централните банки? -Тогава да почнем да ви издаваме цифрови пари?

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Дигитални пари – цифричка в база данни, в сървър, някъде там.

Име*
Име*

Брад Гарлингхаус, главният изпълнителен директор на Ripple, бе интервюиран по Bloomberg TV за ползата от технологията на неговата компания като казва на интервюиращия, че “всеки дигитален актив в дългосрочен план ще бъде оценен въз основа на проблемите, които решава”. Гарлингхаус: Клиентите на SWIFT смятат блокчейн за обещаващ Смята се, че Ripple решава проблемите с трансферите на големи активи зад граница и има десетки големи институционални клиенти, които да го покажат. Главен пазарен стратег Кори Джонсън преди това нарича Ripple (XRP) “Bitcoin 2.0”. В интервюто Гарлингхаус казва, че най-малко 100 банки, свързани със SWIFT, са сключили договор с Ripple и че… Виж още »

Име*
Име*

Уж го има от 2012 година и уж 100 банки го предлагат а никъде го няма.

Western Union has spent six months partnering with Ripple to test the integration of XRP into its payment flows.
So far, the firm is not impressed.

азз
азз

Да бе, той рипъла откак в излязъл „го ползват банките“, листнали са уникредит като техен „клиент“, за последните 4 години през сметката ми са минали над 500к лева и коло 20к евро – и нито 1 рипъл 🙂 Като питах в банката – дори не знаят какво е това рипъл и как се яде. А уж работят с него 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

А уж цифровите валути бяха насочени срещу банките…

И П
И П

Идеята на цифровата валута е да бъде ограничена като количество и да се контролира от всеки който желае да изпълнява такъв контрол срещу съответното заплащане т.е. копачите или миньорите са един вид контрольорите потвърждаващи валидността на сделките. Това което ще дават централните банки ще бъдат някакви хешове които нито ще са ограничени по количество нито ще се контролират сделките от независими анонимни миньори разпръснати по целия свят. Това което предлага Лагард е да подменим книжните пари с символни поредици чиято валидност ще се потвърждава централизирано от самия издател на парите. За мен това е пълна подмяна и подигравка с идеята… Виж още »