МЕА: към 2030 година световните продажби на електромобили ще нараснат до 145 милиона

4
392

Международната енергийна агенция (МЕА) публикува отчет относно продажбите на електромобили за 2020 година, включващ прогноза за този пазар през следващите 10 години. Според данните на аналитиците, през изтеклата 2020 година глобалните продажби на електромобили са нараснали до три милиона, като за тези 12 месеца те са нараснали с над 40%. Статистиките показват, че към края на десетилетието продажбите ще достигнат 145 милиона електромобила. МЕА отбелязва още, че пазарът на електромобили бързо се развива, независимо от кризисните периоди, но водещите страни трябва да бъдат по-ангажирани в създаването на инфраструктурата и нови технологии за електрификация на транспорта.

Въпреки че през 2020 година световният автомобилен пазар е намалял с 16% заради кризата, предизвикана от COVID-19 пандемията, електрическите модели стабилно са се продавали и през четирите тримесечия. Производителите на електромобили са продали над 3 милиона електрически модела, а потребителите са дали за екологично чист транспорт над 120 милиарда долара, което от финансова гледна точка е с 50% повече в сравнение с цялата 2019 година. Едновременно с това държавните регулаторни органи са дали за развитието на електрическия транспорт около 13 милиарда долара във вид на разнообразни субсидии.

Що се отнася до тази година, през първото тримесечие продажбите са нараснали със 140 процента до 1,1 милиона електромобила. Основен фактор за този ръст се считат новите стандарти за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, както и нарасналото търсене на електромобили в Китай, Европа и САЩ.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари