Големият акумулаторен комплекс, построен от Tesla, само за няколко месеца намали загубите на австралийските оператори с 90%.

Едновременно с това отне 55% от пазара на FCAS – услугата за поддръжка на мощностите в електрическите мрежи по време на пиковите периоди.

Когато има прекъсване на тока или се налага ремонт на електрическата мрежа, Австралия използва услугите на FCAS. Тази организация разполага с огромни и скъпи газови генератори и парни турбини, които се стартират специално за компенсиране на необходимата мощност. Но услугата е много скъпа за потребителите – $14 000 за мегаватчас.

Tesla Powerpack 100 MW/129 MWh предоставя съвсем същата услуга, но много по-евтино. Превключването става изключително бързо, а емисиите на въглероден диоксид са нулеви, понеже акумулаторните блокове се зареждат чрез енергията на вятъра.

Системата се оказа толкова ефективна, че през месец януари само за няколко дни спести $1 милион. Това бе потвърдено от австралийския енергиен оператор. Според публикуваните неотдавна данни, Tesla Powerpack е по-мощна, по-бърза и изключително рентабилна в сравнение с обикновените газови централи с парни генератори. Към днешен ден, благодарение на Tesla Powerpack, услугите на FCAS се използват с 90% по-малко. А през няколкото месеца от използването си Tesla Powerpack икономиса около $30 милиона.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бабаму
бабаму

a можеха да строят аец 40+ години и се да са на загуба 😀