fbpx
17 C
София

Мегаполисите на бъдещето са близо: изкуственият интелект постига страхотни успехи в градското планиране

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изкуственият интелект може да започне да играе ключова роля в урбанизацията и създаването на ефективни градски пространства. Според ново проучване на учени от университета Цинхуа в Китай изкуственият интелект може да подобри процеса на градското планиране, като намали времето, което отнема този процес, и значително увеличи неговата ефективност.

Учените, ръководени от специалиста по автоматизация Ю Джън, са разработили ИИ система, която може да създава планове за градско развитие, които превъзхождат човешките планове с до 50% в три области: наличието на услуги, зелените площи и транспортния поток.

Изследването започва с моделиране на малки градски райони с площ само няколко квадратни километра. В рамките на двудневно обучение ИИ системата е предложила оптималните варианти за пътната мрежа и използването на земята, като е спазила концепцията за „15-минутен град“, в който всички основни нужди и услуги са на пешеходно разстояние.

Автоматизирането на дори няколко стъпки в планирането може значително да намали времето, необходимо на хората. Моделът с изкуствен интелект изпълнява някои задачи за няколко секунди, докато на истинските живи експерти са им необходими от 50 до 100 минути.

Изследователите не предполагат, че ИИ ще замени напълно хората в тази област. В идеалния случай системата ще действа като своеобразен асистент, който ще помага на урбанистите да създават концепции, които след това ще бъдат оптимизирани с помощта на алгоритми и оценявани от човешки експерти, като се вземат предвид желанията на градската общност.

Според Паоло Санти, изследовател от Масачузетския технологичен институт, именно последният етап е ключов за качественото проектиране.

„Градското планиране не е просто разпределяне на пространството за сгради, паркове, а проектиране на мястото, където градското население ще живее, работи и взаимодейства“, пише Санти в коментар на изследването на китайските експерти.

В сравнение с проектите, в които участват само хора, съвместната работа на хора и ИИ може да увеличи достъпа до основните услуги и парковите площи съответно с 12% и 5%. Освен това изследователите са анкетирали и 100 градски проектанти, на които са били предоставени плановете и чертежите, създадени от хора и от изкуствения интелект. Най-високи резултати са получили проектите на изкуствения интелект.

Проучването определено открива нови хоризонти за сътрудничеството между изкуствения интелект и хората в областта на урбанизацията и градското планиране. Кой знае докъде може да доведе това човечеството в бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини