Влиятелната шефка на Hewlett Packard Enterprise Co Мег Уитман ще се оттегли от поста си в началото на следващата година, потвърди компанията.

Веднага след новината акциите на НР паднаха със 7.4 процента. Смяната ще стане от 1 февруари 2018 г., когато на мястото на Уитман ще дойде досегашният президент на компанията Антонио Нери.

По време на 6-годишното си ръководство на НР, Уитман проведе най-голямото разделяне в корпоративната история, отделяйки бизнеса с принтери на НР от основната компания през 2015 г.

Лидерството на Уитман бе придружено от съкращенията на десетки хиляди служители и продажбата на различни активи, докато фокусът се премести върху сървърния и мрежовия бизнес. През септември НР прехвърли бизнеса си с корпоративен софтуер на английската MicroFocus International.

Преди да се присъедини към НР, Мег Уитман бе шефка на eBay. Името ѝ се свързваше с поста изпълнителен директор на Uber след напускането на Травис Каланик, а в един момент бе и сред възможните кандидати за президент на САЩ.

“Не мисля, че върху нея е оказан натиск да напусне. По-скоро тя го е искала, след като превърна НР в по-стройна компания”, коментира анализаторът Анджело Зино от CFRA.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

7 коментара за "Мег Уитман подава оставка като изпълнителен директор на Hewlett Packard"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка