Медните монети много ефикасно охлаждат лаптопите

4
52

Много от нас ежедневно работят с лаптоп. За някои потребители това е работната машина и единствения компютър. Едно от първите неща, което всички забелязват е, че при интензивна работа, лаптопът се нагрява доста. Така например, температурата в горната част на клавиатурата на Macbook Pro модел 2012 година се нагрява до 48,2°C.

 

Новите модели лаптопи стават все по-бързи и по-компактни, а това затруднява тяхното охлаждане.

Японският компютърен специалист Сузуки Акинори (Suzuki Akinori) намери оригинално решение на тази ситуация. Неговият самостоятелно направен радиатор за лаптопи е съставен от… монети от по 10 йени, направени от медна сплав, които са поставени върху най-горещата част на корпуса.

Съвсем логична идея. Медта има много по-висока топлопроводимост от пластмасата и алуминия – материали, от които е направен корпуса на почти всеки лаптоп. Медта ефективно поема топлината от корпуса и я разсейва във въздуха, но е напълно възможно монетите от време на време да се подменят с по-хладни.

 

От термичната фотография на този лаптоп се вижда, че температурата е най-висока в горната част на клавиатурата и около екрана. Точно там е най-удачно да се поставят монетите.

 

Идеята на Сузуки Акинори бързо бе подхваната и от други японци. Същите медни монети започнаха да се използват и за охлаждане на видеокартите и дънните платки.

 

Ефективността на това охлаждане засега не е подробно изучена в лабораторни условия, но според съобщенията в Twitter, методът се оказа ефективен на практика при всички потребители.

Българските монети са направени от мед и никел; мед, никел и цинк (CuNiZn); и от месинг. Тяхната топлопроводимост е по-малка от алуминия, но много по-висока от пластмасата.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
inedgerro_1Julian Clarkurkqsrk Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ined
ined

Белите ни пари може и да са месингови ама жълтите са железни.

gerro_1
gerro_1

тука вица за стотинките на Годжи,също намира технологично приложение. 🙂
„левчета,левчета,левчета“. 😀

Julian Clark
Julian Clark

Страшна реклама за Mac-Pro чудото с тия термични показатели :clap: На 42 градуса човек губи безвъзвратно живота си поради необратима коагулация на белтучините.А тук говорим за пещи за хляб :doh: :shake_puter:

urkqsrk
urkqsrk

Тази видео карта няма ли да се опече ако пуснеш една игра.