fbpx
10.2 C
София

Международен проект на стойност 500 млн. долара ще създаде най-подробната карта на мозъка досега

Най-четени

Въпреки десетилетията изследвания, човешкият мозък остава до голяма степен загадка за науката. Нов проект на стойност 500 млн. долара за създаване на най-изчерпателната карта на мозъка досега може да помогне това да се промени.

Нашите мозъци са сред най-сложните обекти в познатата ни вселена. 

Разшифроването на начина, по който те работят, може да донесе огромни ползи – от намирането на начини за лечение на мозъчни заболявания и неврологични разстройства до вдъхновението на нови форми на машинна интелигентност.

Но важна отправна точка е изготвянето на списък с части. Макар всички да знаят, че мозъкът е съставен предимно от неврони, съществува зашеметяващ набор от различни видове неврони. 

Да не говорим за различните видове глиални клетки, които изграждат съединителната тъкан на мозъка и играят решаваща поддържаща роля.

Ето защо инициативата BRAIN на Националния институт по здравеопазване (NIH) току-що обяви финансиране в размер на 500 млн. долара за период от пет години.

Парите ще се инвестират в усилия за характеризиране и картографиране на невроните и други видове клетки в целия човешки мозък. Проектът ще бъде ръководен от Института „Алън“ в Сиатъл, но включва сътрудничество с още 17 институции в САЩ, Европа и Япония.

Изследователите ще имат възможността да проучат характеристиките на повече от 200 милиарда неврони и невронни клетки.

В безпрецедентен мащаб и детайл. 

Инициативата BRAIN беше стартирана през 2014 г. от бившия президент Барак Обама с цел да се направи революция в разбирането ни за човешкия мозък. Новият проект се основава на предишни усилия за идентифициране и картографиране на повече от 100 типа клетки в двигателния кортекс на мишка. 

Ще заимства много от инструментите и техниките, разработени досега.

Те включват различни подходи. Като едноклетъчна транскриптомика, която дава възможност за измерване на генната експресия на отделни клетки. Или пространствена транскриптомика, която дава възможност за картографиране на генната експресия върху големи участъци от тъканта и локализиране на генната активност в специфични региони.

Група от института „Салк“ в Сан Диего ще се фокусира специално върху това как мозъкът се променя с напредването на възрастта.

Ще измерва промените в генната експресия с течение на времето – известни като епигенетични промени. Ще се използват мозъчни проби от хора на различна възраст.

Това обаче ще бъде амбициозна задача. Човешкият мозък е 1000 пъти по-голям от мозъка на мишка и е много по-сложен. Разширяването на тези техники няма да е лесен процес. 

Ако успеят, полученият клетъчен атлас ще се превърне в мощен и свободно достъпен ресурс за невролозите по целия свят.

Наистина гледам на това като на проекта „Човешки геном“. Сега имаме възможност да дефинираме клетките така, както успяхме да дефинираме гените. Това е основата да започнем да разбираме много други аспекти на биологията и болестите.

Ед Лейн, ръководител на групата от Инистута „Алън“

Тези проекти са част от нов кръг на финансиране, наречен BRAIN 2.0.

Той стартира в началото на тази година. Наред с увеличаването на усилията за картографиране на различните видове мозъчни клетки, 36 млн. долара ще отидат за инициатива, наречена Armamentarium for Precision Brain Cell Access. Тя ще използва данни за видовете мозъчни клетки за разработване на нови инструменти, предназначени за изследване и евентуално лечение на различни болести.

Предстои да бъдат отпуснати още средства. 

В началото на следващата година NIH ще отпусне още 30 млн. долара за проекти, които искат да направят следващата стъпка в картографирането на мозъка. Те ще преминат от списъка с частите към разработването на електрическите схеми, които определят как са свързани различните клетки и региони.

Тъй като се очаква проектът да генерира петабайти данни, вероятно ще минат години, преди учените да могат да използват пълноценно този нов ресурс. Но той може да се окаже важна част от пъзела, докато се опитваме да разгадаем тайните на човешкия мозък.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини