Международна операция ликвидира „любимия VPN на кибер престъпниците“

3
1865

Провела се е международна операция срещу инфраструктура, която се използва от кибер престъпници. В нея влиза и свалянето на VPN услуга, която се е използва за прикриване на дейността на групи, занимаващи се с рансъмуер кампании и други нелегални операции.

ФБР и Европол обявиха, че са свалили Safe-Inet услугата, като от европейската полиция съобщават, че това е любимият VPN на хакерите

От ФБР разбираме, че са иззети три домейна, които са свързани с услугата – safe-inet.com, safe-inet.net и insorg.org. При опит за посещение се появява традиционно известие от органите на реда. Службите са категорични, че действието ще навреди на активни криминални кампании от голям мащаб, но не уточняват какви точно.

Преди да се извърши свалянето, около 250 компании по света са уведомени, че са в риск от заразяване с рансъмуер чрез инфраструктурата на Safe-Inet.

Става ясно и, че компанията активно е рекламирала своя „брониран хостинг“ и съответните VPN услуги в ъндърграунд хакерски форуми. Въпросният хостинг обещава, че ще се направи всичко възможно, за да се защитят сайтовете на клиентите от органите на реда.

Ще бъдат разследвани и клиенти на услугата

В рамките на операцията са и няколко свалени сайтове, които имитират фармацевтични компании, за което вече съобщихме.

През ноември са извършени арести във връзка с малуер, който е бил много ефективен в заобикалянето на антивирусни програми. През октомври, ФБР и Европол са провели операция срещу бандата QQAAZZ. През септември двете агенции арестуват 179 души, които са заподозрени в търговия с наркотични вещества през тъмната мрежа (dark web).

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари