Международните банки искат контрол на криптовалутата Libra на Facebook

3
390

Криптовалутата Libra на Facebook, изглежда от самото си начало е изправена пред много предизвикателства и затруднения. Най-новото от които е искането на международните банки да имат контрол над плановете на компанията за криптовалутата.

Представителите на Libra се срещнаха в понеделник, с висшето ръководство на 26 централни банки от целия свят, включително федералния резерв на САЩ, според Файненшъл Таймс. Срещата се е провела в Базел, Швайцария, като фокусът е бил „обхвата и плановете на криптовалутата“.

Откакто Libra беше оповестена през месец юни тази година, правителства, държавни служби и регулаторни органи от целия свят се надпреварват да изразяват опасения. Комисиите от Белия дом на САЩ и Сената проведоха изслушвания по въпросите за Lubra през месец юли.

Асоциацията на Libra, която е валутен орган, контролиран от Facebook, казва, че целта на новата криптовалута е „да даде иновативно средство за ефективен контрол на финансовите средства на милиарди хора по света, които нямат достъп до банкови сметки и биха могли да използват цифровата валута за различни транзакции“.

Притесненията около Libra произтичат отчасти от влиянието на социалните мрежи върху личния живот на хората. Има също така притеснения относно потенциална нестабилност, пране на пари и компрометиране на потребителските средства. Регулаторите предполагат, че Libra бързо след старта си ще натрупа популярност, най-вече заради глобалния обхват на Facebook.

Компанията не отговори на искане за коментар.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
VLAD
VLAD

Не, просто банките виждат как едни пари, които са били за тях отиват в джоба на други. Банковият сектор не е мръднал от 2 века, системата с лихвите може би е била полулярна през 1880г, но днес вече играем с други правила и живеем в друго време. Щът, нещът, банките ще трябва да почнат да се учат на гъвкавост и да свикнат, че вече не могат да са хегемона във финансовия сектор!

Libra
Libra

Още 2012 беше обявено че 2022-2024 година банковата система ще изчезне.

https://m.youtube.com/watch?v=rtVcrI_qx-M

Йордан
Йордан

И ние си мислим, че в Западния свят било демокрация и държавата не се месила в частния бизнес?! Друг път.