fbpx
8.5 C
София

Международният ден за защита на личните данни: Какво е важно за потребителите

Автор: Лиор Хадар, Content Manager в Rakuten Viber

Най-четени

Днес отбелязваме Международния ден за защита на личните данни.  За много хора това е денят, в който могат да научат повече за сигурността онлайн, да разберат какво означава тя за тях и кои са най-добрите инструменти, приложения и платформи за защитата, които им я предоставят. За много компании това е и ден за равносметка на това, което се прави за защита на личните данни на потребителите. 

Във Viber сигурността на потребителите е повод за гордост и е водеща константа при лансирането на всяка нова функционалност и бизнес решение.

Какво е състоянието на поверителността през 2022 г.?

„Данни“ бе една от най-модерните думи за 2021 г. и вероятно ще остане така в бъдеще. Какво знаят за нас приложенията за чат и други технологични компании? Какво правят с тази информация? Тези въпроси се превърнаха в ключови.

Ключовото е да има баланс между нуждите на компаниите за печалби и отговорността – тоест да се гарантира, че те могат да оправдаят събирането на данни и да вземат само тези, от които се нуждаят, за да направят своя продукт по-добър, като същевременно продължават да бъдат продуктивен бизнес, като зачитат избора на клиентите си.

Тъй като все повече хора се интересуват от личните си данни и как са защитени те, приложенията за чат, включително Viber, WhatsApp, Telegram и Signal, ще трябва да продължат да водят честен разговор с хората за това какво се прави, за да им осигурят нужната защита, както  и какво точно се събира за тях и как се използва.

Дилемата поверителност

Постигането на перфектния баланс между запазването на сигурността на комуникацията на хората и предоставянето на богато на функционалности изживяване е предизвикателство. Как може едно приложение да бъде оптимизирано за всеки потребител без никаква информация? Как може едно приложение за съобщения да осигури усещане за контрол, без да претоварва потребителя или да отнема от преживяването му?

През 2021 г. проведохме анкета сред хиляди потребители на Viber, за да определим дали трябва да направим още една стъпка напред за поверителността им – да направим всички съобщения да изчезват по подразбиране. Данните показаха, че повечето респонденти се интересуват от поверителността и не искат нищо да се съхранява във Viber. В същото време 81% от тях посочиха, че искат да могат да разглеждат стари съобщения.

Затова решихме да дадем избор на нашите потребители. Всеки може да влезе в настройките си за поверителност и да избере дали съобщенията му да се архивират в облачните пространства на Google и Apple или въобще да не се, тъй като Viber не съхранява съобщения в собствените си облачни пространства. Всъщност ние дори предлагаме два вида тайни чатове – първият е изчезващи съобщения в рамките на съществуващи индивидуални или групови чатове, а вторият е скрити съобщения, които могат да бъдат достъпни само с ПИН. Това са само две от многото предлагани функции за сигурност.

Към днешна дата в България, потребителите на Viber посочват много ясно кои функции предпочитат за тяхната поверителност – *44% от тях избират изчезващите съобщения в лични и групови чатове, а 25% използват скрити чатове достъпни с ПИН код.

Амир Иш-Шалом (Chief Information Officer), следи за технологичните аспекти на приложението и се уверява, че „събираме само данните, необходими за получаване на информация за подобряване на нашата услуга, като същевременно защитаваме поверителността на потребителите.“

В същото време Идит Арад, (General Counsel) по юридическите въпроси на Viber, ръководи правния екип, за да гарантира, че винаги се следят изискванията, определени от законите и разпоредбите за поверителност по целия свят. „Опитвам се да се поставя на мястото на нашите потребители. Аз самaта се грижа се за поверителността си и знам, че и нашите потребители го правят… Винаги мисля и за това какво очакват нашите потребители, освен за това, което изисква законът.“

Когато ги попитахме какво ги кара най-много да се гордеят с подхода на Viber, и двамата са единодушни, като  Идит го обобщава в следното: „Ние управляваме успешна компания, но всички знаем, че този успех върви ръка за ръка и благодарение на поверителността, а не за сметка на нея.“

Спам, измами и сигурност

Това, че сте онлайн, означава, че може да се натъкнете или да ви бъде изпратено спам съдържание. Ние във Viber знаем това, затова внедрихме два метода, за да държим спама възможно най-далеч от вас.

Първият е докладването за спам в Общностите – имате възможност да докладвате за общностите и съобщенията, изпратени в тях. Тези, които нашата система приема за спам въз основа на тази обратна връзка, ще бъдат премахнати от Viber.

*Анкета проведена в официалния канал на Viber за България с близо 5900 респонденти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини