Мей, Хайек, Фридман: Хората, предвидили възхода на биткойн

2
957

Настоящата криптореволюция представлява еманация на развивани с години идеи и проекти от различни сфери – икономиката, финансовото дело, социологията, криптографията, технологиите, Интернет и др. Със сигурност не са един и двама големите мислители на миналия век, които са виждали нуждата от валута, която да е независима от банките и централизираните финансови институции – на пръв поглед утопична идея, чиято реализация виждаме днес. За един от тези хора разказват от Bitcoin.com.

Фридрих Август фон Хайек е австрийски икономист, философ, мислител и ревностен застъпник на либертарианската идея. Той е ярък представител на една от двете водещите икономически школи на миналия век – австрийската. Тя влиза в силно противоречие с властващата и в момента Кейнсианска теория (по името на Джон Мейнард Кейси), която се застъпва за силна намеса на държавата в свободния пазар. Според представителите на т.нар. „австрийска школа“, тъкмо напротив – на намесата на държавата в свободния пазар се гледа като на нещо нежелано, нелогично и носещо негативни последствия. Медията привежда наскоро открито видеоизявление на Хайек от средата на 80-те години на миналия век, в който той говори за нещо немислимо по това време – „пари“, които да са независими от всеобхватния контрол на държавата и правителството – нещо, което те не могат да спрат.

„Не вярвам, че ще имаме вече някога отново добри пари преди да поемем нещата от ръцете на правителството. Ние не може да направим това насилствено. Може да го направим единствено по някакъв заобиколен начин, представяйки нещо, което те да не могат да спрат“, заявява Хайек преди 35 години в интервю от 1984.

Bitcoin.com изтъкват, че Хайек не е сам в предвиждането си за една свободна от тоталния контрол на държавата валута. Прави го и Тимъти Мей в известния си „Криптоманифест“ от 1988 година, който заявява ясно:

„Точно, както технологията на печатната преса промени и намали властта на средновековните гилдии и властовите структури на обществото, така и криптоложките методи ще променят по един фундаментален начин природата на корпорациите и на държавната намеса в икономическите отношения“.

Още по-конкретно го описва в края на XX век американският икономист Милтън Фридман.

„Единственото нещо, което липсва, но което скоро ще бъде разработено са надеждни електронни пари. Метод, при който купувайки нещо по Интернет ще позволи да бъдат приведени пари от А към Б, без А да познава Б или Б да познава А. Пътят, по който ще мога да взема банкнота от 20 долара и да ви я дам без да има запис за това, откъде е дошла тя. И вие ще може да я получите без да ме познавате. Ето такова нещо ще се разработи чрез Интернет“, убеден е Фридман през 1999.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
реасф
реасф
2 години

а аз съм обеден, че бълъците ще почнат да хейтят от сега………. и СТАРТ

Изидорус Б.
Изидорус Б.
2 години

Фридрих фон Хайек никога и нищо не е казал за криптовалути. Локалните (местни) валути, които Хайек предлага, се основават на местната икономика и на производството на реални блага и услуги. Така една локална валута може да възроди местната икономика в регион, който е тежко засегнат от глобализацията. Локалната валута на фон Хайек е всъщност една подобрена натурална размяна на стоки и услуги. Объркването на локалната валута на Хайек с криптовалутите е подмолно и злонамерено и цели да даде защита на криптовалутата, използвайки некоректно името на фон Хайек. За разлика от локалната валута , криптовалутата е чиста финансова спекулация и не… Виж още »