Pegasus е мощен шпионски софтуер за мобилни устройства.

Мексикански журналисти и активисти обвиниха правителството на Мексико в следене чрез използването на специализиран софтуер. IT експертите съобщиха, че е използвана програмата Pegasus на NSO Group, продавана единствено на правителствените и специализираните органи.

NSO Group принадлежи на частната американска компания Francisco Partners Management. Софтуерът се предоставя единствено на правителствените агенции за разследването дейността на терористичните и престъпните групировки. Но въпреки това, в Мексико Pegasus се използва за следенето на журналисти.

Citizen Lab, заедно с R3D, SocialTic и Article 19 публикуваха отчет за разследване на незаконното следене с използване на шпионски софтуер, осъществявано от мексиканското правителство. Според този отчет, властите са изпращали на жертвите SMS съобщения с вредоносна препратка, която води към експлойт на NSO. Ако жертвата не клъвне, подобни съобщения се изпращат на нейното семейство.

Pegasus е шпионски софтуер за iOS устройства, използващ три уязвимости, известни под общото име Trident, даващ пълен контрол над заразеното устройство. С версия iOS 9.3.5, тези уязвимости бяха запушени. Има и Android версия на Pegasus, която се нарича Chrysaor.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за