Мениджър в Microsoft нарече изкуствения интелект „най-важната технология, по която се работи днес“

0
113


Дейв Коплин, мениджър по прогностиката в британското подразделение на Microsoft, сподели по време на пресконференция, провела се в Лондон през миналата седмица, че изкуственият интелект е „най-важната технология, по която се работи на планетата ни днес”.

Дейв Коплин има 25 годишен стаж в Microsoft и е написал две книги за бъдещето на технологиите. Той е убеден, че изкуственият интелект ще промени начина, по който си взаимодействаме с технологиите. „Тя ще промени начина, по който се свързваме един с друг. Даже бих отишъл и по-далеч, заявявайки, че технологията ще промени какво означава за нас да си човек”, споделя той. Коплин обаче е наясно, че тук дебнат значителни опасности, които е нужно да вземем предвид. „Нужно е обаче да започнем да вземаме решения относно това, дали правилните хора изграждат тези алгоритми. Какви са намеренията на тези хора, на тези компании, които ги създават? Това са неща, които не знаем. Това е нещо ново. Говорим за все още неизследвани територии”.

AI технологиите ще доведат със себе си и социални промени, убеден е Коплин. „Трябва да сме готови за тях. Трябва да разберем, че такива съществуват”, споделя той, предупреждавайки, че трябва да сме наясно как да се справим с евентуалните проблеми тук. По отношение на страховете, изразени от редица хора от IT индустрията, той заявява: „Начинът, по който избираме да функционира AI технологията е отражение на хората, а не на самите машини. Ние сме затворени в един безкраен цикъл на безсмислена реторика относно противопоставянето на човек срещу машина. Знаем, че машините могат да ни бият на шах. Могат да ни бият на Jeopardy. Вече могат да ни бият и на Го. Те ще ни откраднат работата. Почакайте! Спрете се! Кога въобще се е провеждал диалога за това какво правим с технологията. Технологията я имаме, за да подобри това, което правим. Подкрепяйте ни, за да разширим своите възможности”, гласи призива на Коплин, насочен към хора, като Илън Мъск, Стивън Хокинг и други, които нееднократно вече говорят за възможността от своеобразен „робоапокалипсис”.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за