Меркел предложи създаването на европейска комуникационна мрежа

1
11
Канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи създаването на европейска комуникационна мрежа с цел електронните писма и останалите данни да не преминават през американски сървъри. Тя обяви това в събота, 15 февруари, в седмичния си подкаст, съобщава агенция Reuters.

Меркел отбеляза, че не одобрява компании като Google и Facebook, които позиционират своите мощности в страни с по-ниска степен на защита на данните, а работят и в страни с високо ниво на компютърна сигурност като Германия.

Канцлерът обеща да обсъди създаването на европейска мрежа с френския президент Франсоа Оланд по време на посещението си в Париж, което ще се проведе в сряда. От администрацията на Оланд съобщиха, че такива консултации вече се провеждат, и че френското правителство като цяло е съгласно с предложенията на Берлин.

„Несъмнено трябва да направим повече за защитата на данните в Европа“, заключи Меркел.

Припомняме, че безпокойството във връзка със защитата на чувствителната информация в Европа се увеличи, след като бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън предостави на медиите документи, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е следила не само обикновените граждани, но също така и чуждестранни политици и дипломати. В частност, стана известно, че специалните служби са подслушвали телефонните разговори на самата Меркел. През миналия месец президентът на САЩ Барак Обама забрани на специалните служби да следят ръководителите на приятелски държави.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
pland Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pland
pland

Започва краят на интернет,такъв,какъвто го познаваме.
Според мен,с право.