Меркел предложи създаването на европейска комуникационна мрежа

1
0
Канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи създаването на европейска комуникационна мрежа с цел електронните писма и останалите данни да не преминават през американски сървъри. Тя обяви това в събота, 15 февруари, в седмичния си подкаст, съобщава агенция Reuters.

Меркел отбеляза, че не одобрява компании като Google и Facebook, които позиционират своите мощности в страни с по-ниска степен на защита на данните, а работят и в страни с високо ниво на компютърна сигурност като Германия.

Канцлерът обеща да обсъди създаването на европейска мрежа с френския президент Франсоа Оланд по време на посещението си в Париж, което ще се проведе в сряда. От администрацията на Оланд съобщиха, че такива консултации вече се провеждат, и че френското правителство като цяло е съгласно с предложенията на Берлин.

„Несъмнено трябва да направим повече за защитата на данните в Европа“, заключи Меркел.

Припомняме, че безпокойството във връзка със защитата на чувствителната информация в Европа се увеличи, след като бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън предостави на медиите документи, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е следила не само обикновените граждани, но също така и чуждестранни политици и дипломати. В частност, стана известно, че специалните служби са подслушвали телефонните разговори на самата Меркел. През миналия месец президентът на САЩ Барак Обама забрани на специалните служби да следят ръководителите на приятелски държави.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Меркел предложи създаването на европейска комуникационна мрежа"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pland
pland

Започва краят на интернет,такъв,какъвто го познаваме.
Според мен,с право.