fbpx
17.8 C
София

Метавселената в Китай беше решено да бъде изградена незабавно под държавен контрол, с цензура и пропаганда

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Анализатори и експерти, интервюирани от Reuters, се съгласиха, че китайската версия на метавселената ще бъде изцяло контролирана от държавните ведомства на Поднебесната империя. Очаква се, че тя ще бъде подложена на цензура и изцяло подчинена на волята на официален Пекин.

Понятието за „метавселена“ включва идеята за свят от виртуална и разширена реалност и най-големите технологични компании в света се отнасят към тази идея с цялата сериозност. През октомври Facebook бе преименуван на Meta и обяви грандиозни планове за развитие на виртуалната реалност, а придобиването на Activision Microsoft Corporation за рекордните 69 милиарда долара също е свързано с изграждането на метавселена. Очаква се, че това ще бъде нещо като интернет от ново поколение. Някои експерти са склонни да вярват, че китайските проекти в областта на метавселената съществено отстъпват на американските или южнокорейските. В страната не са достъпни най-популярните в света VR-очила, като Oculus, а собствените китайски разработки се развиват много бавно – Пекин вероятно все още не е уверен, че такива платформи наистина ще получат подходяща популярност.

От друга страна, интересът на китайския бизнес към тази тема все още нараства: според компанията Tianyancha, за изминалата година повече от хиляда компании, включително и такива като Alibaba и Tencent, са подали повече от 10 хиляди заявления за регистрация на свързани с метавселената марки. В края на месеца за създаването на първата в Китай платформа на метавселена XiRang съобщи местният гигант Baidu – работата продължава и основният етап ще бъде завършен за около 6 години. В тази област активно работят и китайските стартъпи: от септември до ноември миналата година, метавърст проектите в страната са привлекли повече от 10 милиарда юана от инвеститорите (1,6 милиарда долара) – за сравнение, от Sino Global съобщават, че за цялата 2020 г. китайските технологии за виртуална реалност и съпътстващите ги отрасли са привлекли малко повече от 2,1 милиарда юана (332 милиарда долара).

Експертите подчертават, че в първоначалните етапи китайските проекти в областта на метавселената са най-податливи на мерките на държавното влияние от страна на Пекин: ако традиционният интернет-бизнес в Китай първо се разви и едва след това попадна под влиянието на регулаторите, то при виртуалните светове, държавното влияние ги засяга още при първите им стъпки. През октомври бе създаден профилен комитет на Китайската асоциация по мобилна връзка. В допълнение, игровите технологии, които се считат за основни в метавселената, днес са активно подложени на цензура от страна на Пекин, а компаниите като Tencent и Netease винаги са подчинени на изискванията на властите. И накрая, метавърст вече започва да се разглежда от Пекин като нов инструмент на държавната пропаганда. Но експертите са уверени че не бива да се притесняваме относно популярността на тези технологии – това ще подтикне китайските потребители в преследване на нови формати за онлайн-развлечения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини