Метановият ракетен двигател Raptor счупи рекорда на РД-180

7
2214

Илън Мъск обяви в своя Twitter акаунт за нов рекорд при ракетните двигатели. Новия двигател Raptor е постигнал налягане от рекордните 268,9 бара в соплото. Това превишава предишния рекорд на руския ракетен двигател РД-180 от 267 бара, постигнат през 90-те години на миналия век.

SpaceX преди около един месец започна изграждането и настройката на Starhopper – тестовата версия на Starship, която е с по-малки размери от оригинала. Диаметърът на прототипа е същите 9 метра, но той е с 30-40% по-нисък. Прототипът Starhopper ще разполага с три ракетни двигателя тип Raptor и с негова помощ ще бъдат тествани и настройвани различните модификации на новите ракетни двигатели и авиониката. Плановете на Мъск са в края на този или началото на следващия месец да започнат първите малки излитания и кацания на Starhopper.

Тестовете на първия екземпляр на метановия ракетен двигател Raptor започнаха преди около две седмици. На 7-ми февруари Мъск обяви достигането на минимално необходимата тяга от 170 тона (172 тона при 257 бара налягане в соплото). В този двигател, за гориво се използва течен метан, а окислителят е течен кислород. Мъск възнамерява да използва дълбоко криогенно охлаждане на горивото и окислителя и по този начин да получи с 10-20% по-висока тяга. В крайна сметка, Raptor трябва да постигне налягане в соплото малко над 300 бара.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
ЦанкоСССРАлексшибирибикамен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Всяко кебапче пирон в ковчега на капитализма, всеки Starhopper пирон в ковчега на комунизма!

СССР
СССР

И к’ва станА тя? Великите кравари направиха двигател, с половин процент по-ефективен от руския, „само“ с 29 години закъснение…

Цанко
Цанко

Метан бе дедо червен! Бензоколонката на жужето, пак ще го д..а с цената на петрола!

luckyboy
luckyboy

Така и баба знае..да го пуснат в експлоатация пък да видим…

камен
камен

Ами тя колата му се разхожда в космоса умнико….

шибириби
шибириби

Това тъпо племе не разбра,че с ракети със фосилни горива ще стигне точно на деловия ми уйко цървулите.
.

Алекс
Алекс

Интересно е че двигателя е на метан, керосина/водорода са предпочитаните горива за ракетни двигатели. Ако успее да се наложи, раптора ще донесе доста субсидии за кравефермите. 🙂