Преди пет години Бриана Милман е уволнена от работата си и от години се бори с депресията. Прекарва дните си в спане, а нощем пее по баровете. Чувства се безцелна и тревожна, като в задънена улица.

През свободното си време, Милман започва да разглежда популярните миймове (memes) в Reddit, много от които са на тема проблеми на психичното здраве. Тя започва да споделя любимите си във Facebook, а скоро започва да публикува собствени миймове в своята Instagram страница Hauntedtoilet. Хора, които никога не е виждала, ежедневно се свързваха с нея, за да ѝ съобщят колко полезно е за тях съдържанието ѝ, и как ги развеселява.

„За кратко намерих утеха в забавното и хумористичното. Чувствах се наистина добре, че хуморът ме спасява.“, казва Милман, понастоящем редактор на Memebase, развлекателен сайт.

Милман е на 30 и не е сама. Миймовете като средство за справяне с екзистенциалните кризи и поддържане на психичното здраве са се превърнали в изход за хората, които търсят пътя при доста мрачни борби. Теми като депресията и дълги и неуспешни любовни връзки, редовно са обект на миймовете в страници във Facebook, Instagram, Reddit и Twitter.

Миймовете помагат да се избяга от чувството за безнадеждност, потъналост и откъснатост от света, които са характерни за депресията. Помагат на хората да се почувстват свързани с други личности, които иначе не биха познавали, и намират нещо, което ги обединява.

„Когато виждаме мийм, засягащ нещо познато или близко до вас, вие започвате да усещате, че не сте сами. Приятно е да видиш, че и други хора се чувстват по същия начин.“, казва Хави Фахардо, ръководител на страница за миймове в Instagram sarcasm_only.

Докато масовите миймове се фокусират върху по-леки и злободневни теми като известни личности, домашни любимци и интернет сензации, други се занимават с по-сериозни проблеми като психичното здраве. Темите в Reddit като 2meirl4meirl и Facebook групи са пълни с публикации, адресиращи мисли за самоубийство и тревожност.

„Ако се смеете на болката си, това улеснява справянето с потискащи чувство и преживявания“, се казва в описанието на група във Facebook.

Психолозите казват, че това наистина работи. Някои хора, които се борят със самоубийствени мисли или депресия, могат да намерят утеха да говорят по тези проблеми, използвайки черен хумор, казва психолог Ейприл Форман. Игровият стил на комуникация, намерен в миймовете, може да бъде ефективен начин за справяне с трудни теми.

„Да се чувстваме по-добре обаче, не е непременно равносилно на намаляване на риска. Много хора, които получават емоционално облекчение, може да не намалят риска от самонараняване или самоубийствените мисли, вследствие от разсейването от потискащото злободневие“, допълва Форман.

Все пак миймовете са здравословно средство за разсейване, както и начин за комуникация, казва клиничният социален работник Кони Салвайон. Важното е, че те позволяват на хорта да не се чувстват изолирани и откъснати.

„Говоренето за психичното здраве винаги е положително и миймовете са интересен начин за разговор за различните аспекти на психологичните проблеми. Концентрираното внимание не винаги работи ефективно за всички, така че понякога е по-добре да заложим на разсейването и отдалечаването от тежките мисли.“, казва Салвайон.

Ефектът на доминото

Потребителят на Instagram @namaste.at.home.dad започна да публикува миймове скоро след като се е отказал от наркотиците преди около три години. Голяма част от съдържанието на страницата му се съсредоточава върху наркоманията и нейните проявления. Последователите на страницата, използват нейното пространство в секцията за коментари, за да обсъдят своите лични борби и извървян път. Някои дори споделят, че са намерили вдъхновение да се преборят със зависимостта, вследствие от неговите публикации.

Дрордж Реш, който стои зад Instagram акаунта Tank Sinatra, публикува за различни теми като интернет култура, политика и събитията от деня. Той казва:

„Повече хора започнаха да се обръщат към мен и ме питаха за моя опит, казваха ми, че съм им помогнал да се чувстват по-малко самотни.“

Справянето с теми като депресия и самоубийство чрез хумора и шегата, може и да изглежда нерационално и нелогично, но всъщност хумора е най-висшия защитен механизъм на личността и може да има катарзисна сила, която да тласне хората, да променят неща от живота си, които иначе не биха. Миймовете позволяват на хората да се вглеждат повече в неща, които са предизвикателство за тях и да ги разбират. Проучванията също установяват, че смехът може да ни помогне да се справим с трудни ситуации и да се отпуснем.

Джордж Реш, директор на компанията за маркетингово влияние (инфлуенс) Brand Fire и автор на миймове в Instagram Tank Sinatra, казва, че изтласкването на даден проблем чрез хумора, не означава, че се отклонявате от него.

„Някои хора се занимават сериозно с нещата, когато се шегуват за тях. Това е начинът, по който те ги преработват. Това им помага да ги разбират, да ги усещат близки до природата си, след като успяват да въведат хумор в тях и да не ги плашат“, казва Реш.

Това не означава, че хуморът е ефективно средство за всички. Миймовете за самоубийство може да влоши състоянието на някои хора, казва Форман. За тях ефективното средство е сериозната комуникация.

Друга тъмна страна на черния хумор и миймовете на тази тематика е, че хората, потънали в своите проблеми, които се измъчват от безцелност и не намират смисъл в живота, могат да го почувстват още по-безсмислен, вследствие от иронизацията.

Салвайон припомня, че хората с психични или личностни разстройства, трябва да потърсят професионална помощ. Видяното в социалните мрежи може да носи допълнително облекчение, но не замества лечението на психичните проблеми.

Все пак, има и някои тъмни аспекти

Интернет също може да бъде още по-потискащо място за някой, който се бори с психологичен проблем. Платформи като Facebook и Reddit са пълни с коментари на хора, които типизират останалите потребители въз основа на техните опит и убеждения. Проучванията показват също, че прекарването на повече време в социалните мрежи е свързано с увеличаването на риска от депресия и други психологични проблеми.

Лола Лаш, администратор на акаунта My Therapist в Instagram казва, че миймовете могат да помогнат за облекчаване на болката. Важно е за хората да имат представа как съдържанието в социалните медии ги засяга и да преценят дали миймовете за депресията ги карат да се чувстват по-спокойни, отколкото безнадеждно и тревожно, казва Салвайон.

Има риск за миймовете, както всяка онлайн съдържание, да бъдат изопачени. Pepe the Frog например премина от безобиден мийм до символ на омразата, след като бе плагиатстван от бели националисти. Лола Лаш казва, че повечето миймове се фокусират върху ежедневните предизвикателства, включващи работата, взаимоотношенията и личните борби.

Всъщност стана толкова ясно, че хората използват миймовете като изход за справяне с различни предизвикателства, че преди няколко месеца My Theapist Says направи акаунта My Therapist Helps, който е фокусиран върху дестигматизирането на проблемите с психичното здраве и публикува постове за повишаване на себеобичта и насърчава към позитивни промени.

„Не популяризираме това, че сме тъжни. Ние нормализираме въпросите, които ни терзаят, като говорим за тях“, казва Таш.

Милман, редактор на Memebase казва, че все още се бори с депресията, но към момента се справя много по-добре. Смята, че и други потребители биха могли да се възползват от чувството за облекчение.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х
memer
memer

69

Разум
Разум

Какви са тези норми мемета, които сте сложили беееее :@@@@@

memer
memer

Reeeeeeeeeeeee