„Щастливци сме да живеем в този момент. Щастливци сме, защото ще сме свидетели на няколко революции през живота ни“, така започна тази седмица изложението си пред публиката на IP EXPO 2017 експертът по киберсигурност и интернет защита Микко Хипонен, главен технологичен мениджър във финската компания F-Secure. Той говори за предстоящите проблеми и заплахи, които заплашват интернет потребителите, за ползите и опасностите на близкото бъдеще.

През последните 25 години всеки компютър на планетата премина онлайн“, заявява той, определяйки Интернет като първата от трите революции, за които говори. „В момента се намираме по средата на втората революция, която свързва всичко онлайн. А ако сме късметлии и живеем по-дълго ще видим и третата революция: тази на изкуствения интелект. И това ще е нещо супер плашещо“. Хипонен обяснява факторите зад разрастването на втората революция: цената на чиповете, които правят „глупави“ уреди да стават „умни“, вече е толкова ниска, че производители от всякакъв калибър се втурват да поставят тези чипве във всичко: миялни машини, фурни, тостери и т.н. Само че, допълва Хипонен, цитиран от Infosecurity Magazine, те не стават част от онлайн пространството, за да облагодетелстват потребителя, а са в изгода на производителя за целите на събирането на данни, като потребителите често и не знаят, че уреда, който ползват притежава възможността за интернет свързаност.

„Нямате избор. Няма да знаете даже кои от устройствата ви се свързват, и те не е задължително да се свързват чрез Wi-Fi“, напомня той. Хипонен изразява надеждата си, че след десет години ще може да погледнем назад с надежда и да открием, че IoT революцията е била благотворна за нас и че е създала повече ползи, отколкото проблеми, но едва ли нещата ще са точно така. „Излагаме на показ устройства, които преди появата на Интернет не са били цел. И днес те вече са такава, а това създава нови „слаби връзки“ по отношение на сигурността, за които даже и не подозираме. И нещо повече, добавя Хипонен, разчитайки на облака да оперират нормално, какво правим, когато връзката към облака бъде прекъсната и уредите излязат офлайн?

Както Хипонен, така и колегата му от британската компания Sophos, Рик Фъргюсън се обединяват около мнението, че по отношение на IoT трябва да бъдат въведени единни стандарти, по които да оперират и се свързват устройствата, налагането на адекватна криптозащита и стройни механизми за доставяне на обновления по сигурността. Хипонен е уверен, че само, ако принудят производителите да са отговорни по отношение на обезопасяването им, те ще започнат да се грижат адекватно за тях.

Що се отнася до споменатата AI революция, специалистите споменаха и възможността от появата автономни роботи-убийци в бъдеще, възможност, която засега изглежда, като нещо излязло от фантастичен филм, но вероятност, която не трябва да бъде подминавана. „Когато се замислите сериозна над това, то ви е ясно, че тези автономни роботи ще станат реалност един ден. Погледнете дроновете. Те може и да не са автономни, вероятно някой в Невада ги управлява, за да стрелят по някого в Сирия, но явното слабо звено тук е това между дрона и човек, тъй като тази връзка може да бъде пресечена, прекратена или шпионирана“, обяснява Хипонен. „Решението тук е явно: направи дронът достатъчно интелигентен, за да работи без човек. Това ще се случи и си е адски страшно“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари