fbpx
-1.4 C
София

Мико Хипонен: Загубихме битката за личното си пространство

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Мико Хипонен от финската компания за информационна и интернет защита F-Secure е един от най-уважаваните лидери в своята област със своя 25-годишен опит в борбата с компютърните заплахи. В интервю за Slashdot, публикувано вчера Хипонен отговаря на въпроси от потребители на интернет платформата – от основите на компютърната защита, през IoT заплахите до мащабите на следене днес и загубата на личното ни пространство.

Хипонен е не само експерт в областта на информационната защита, но и интернет активист, който не се страхува да говори по неудобни за силните на деня въпроси. Запитан от един от потребителите на медията относно всеобхватността на следенето в Интернет и в живота ни, той изказва мнението си, че ние вече сме изгубили конфиденциалността на информацията си и личния ни живот.

„Ние сме първото поколение в човешката история, което може да бъде контролирано на подобно ниво. Можем да бъдем наблюдавани през целия ни живот. Почти всичките ни комуникации могат да бъдат следени по един или друг начин. Ние даже носим в джобовете си проследяващи устройства през цялото време. Ние просто не ги наричаме „проследяващи устройства“, наричаме ги смартфони. Какво означава този контрол в дългосрочен план? Страхувам се, че нямам отговор на този въпрос. И сигурността и конфиденциалността не са взаимно заменими понятия. Нуждаем се и от двете. Състоянието на нещата днес е такова, че може би ние загубихме войната за личното ни пространство, но отказвам да приема, че сме загубили войната за нашата сигурност“, смята той.

Доста любопитно звучи позицията му за потребителската сигурност и кой трябва да носи отговорност за обезпечаването ѝ. Преди години един от многото директори на Symantec обяви, че антивирусът е мъртъв. За човек, който изкарва прехраната си от доставяне на антивирусна защита, това не звучеше като рационално изказване, но то се доближава до реалността. Особено днес. Традиционните антивирусни решения, разчитащи на дефиниции единствено, днес не е достатъчна защита. Може да чуете специалисти да съветват, че ви е нужна добра защитна стена, следяща изходящия и входящ трафик, HIPS защита, виртуализационен модул и какво ли още не. В Интернет пък трябва да сте истинско мнемонично чудо. Вече не са един и два интернет ресурсите, които не допускат да използвате обикновени думи или фрази като парола. Комбинации от горен и долен регистър, специални знаци и цифри на места са задължително условие. И при все това е добре да следите IT новините, защото мине се не мине някой месец и може да се окаже, че мрежата на сайта, който пази данните ви е пробита и трябва да мислите за нова сложна парола. Според изследване, чиито резултати бяха публикувани наскоро, интернет потребителите просто не могат да се справят с всички тези неща, вследствие, на което те вдигат ръце и улесняват често така злоумишлениците в Мрежата. Но кой може да ги вини?! Така мисли и Хипонен.

„Ако има нещо, което съм научил в моята над 25-годишна кариера в областта на компютърната сигурност е, че хората никога не се научават. Те просто не го правят. Те винаги ще последват всеки един линк, винаги ще отварят всеки един приложен файл (към електронно писмо – б.а.), те винаги ще дадат паролата си на всеки измамнически сайт. Често обучението изглежда като хвърлено на вятъра време. Мисля, че трябва да направим всичко по силите си да смъкнем отговорността от крайния потребител, колкото се може повече. Повечето потребители и без това не могат да я носят. Средният потребител на Slashdot може и да може, но повечето не могат“, споделя той. А на въпрос на Ариех Горетски от ESET относно това има ли едно-единствено нещо, което могат хората да направят, за да останат защитени, Хипонен отговаря просто: „Архивирайте.Архивирайте данните си, които се намират на компютъра ви. Архивирайте информация на телефона си. Направете бекъп на таблета си. Направете го така, че да ги възстановите даже и къщата ви да изгори. А след това направете бекъп на бекъпа си“.

Запитан да сподели история от своята кариера, в която някое престъпление да е останало неразкрито или хакер да се е измъканл безнаказано, Хипонен споменава и България. „Винаги съм се чудил къде се намира Dark Avenger днес. Той беше легендарен български писач на вируси от началото на 90-те и никога не беше хванат. Има слух, че работи в момента за производител на дънни платки и пише BIOS код“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини