„Ако използва електричество, то ще стане компютър. Ако използва електричество, ще е и онлайн. В бъдеще ще пазарувате единствено IoT уреди, независимо харесва ли ви или не“, това е убеждението на именития специалист по сигурност и главен отговорник по изследванията във финската компания за защита F-Secure Мико Хипонен. Думите му са от интервю с The Register, взето по време на представянето на най-новия продукт на компанията Sense. В качеството си на интернет активист и защитник на жителите на киберпространството, Хипонен неведнъж се е изказвал остро по отношение на действията на големите корпоративни акули. Не пропусна и този път да го направи.

„Производителите на домашни уреди ще добавят свързаност към всяка една своя стока, която продават, тъй като цената за това ще е изключително ниска. Тези устройства няма да са онлайн, за да облагодетелстват потребителя. Те ще са онлайн, за да облагодетелстват производителя. Те търсят данните. След 10 или 15 години, те ще добавят този чип от два цента във всеки тостер. И така вече ще знаят къде са потребителите им, в кой край на града, колко често си правят препечени филийки, по кое време на деня, с какъв тип хляб, колко често се случват инциденти с тостера. Но ние не можем да избегнем IoT революцията без да вземем участие в нея“, убеден е Хипонен.

Подобни устройства няма да използват стандартна Wi-Fi свързаност в бъдеще, но засега това нормата, смята той. Що се отнася до Sense, устройството комбинира в себе си традиционна защитна стена с ползване на облачна услуга и използва концепции, като анализ на поведението и репутация на устройствата, за да разбере, дали свързаната вещ, която използва има някакви защитни слабости или не. Освен това, Sense получава и с други продукти на компанията, като Freedome VPN и стандартните приложения за защита за Windows и за мобилни устройства. Рутерът Sense се базира OpenWrt, но е затворен, така че да може да се конфигурира само през специализираното устройство на F-Secure.

Цената му звучи височка, поне за нашите стандарти, €199 за година абонамент. След изтичането на платения абонамент за защита, Sense продължава да работи, като обикновен рутер.

Що се отнася до въпроса за защитеността на IoT устройствата и какъв е изхода от ситуацията, Хипонен подобно на други негови колеги, като Брус Шнайер, например, смята, че без регулации на държавно ниво, нещата няма как да се получат. Но най-важната част от уравнението си остават производителите. „Производителите на свързани уреди, които внимават за сигурността е много трудно да се открият, тъй като киберсигурността не продава. Цената е най-важната причина за закупуването. Това означава, че ние сме се запътили към провал. Решението за една такава ситуация са регулациите и сертификатите“, споделя Хипонен, макар и да заявява, че не е голям техен фен, споменавайки евродирективата за бисквитките. Добри пример има. Един такъв например, споделя той, са IKEA и операционната им система TRÅDFRI, насочена към смарт осветлението: максимално изчистен от излишни неща софтуер, осъществявана комуникация, единствено към сървър на IKEA по защитен канал и с използването на дълъг ключ за защита и с отворен един-единствен UDP протокол.

„Така че те правят нещата по правилен начин. Това не е атомна физика, просто е пример за това как трябва да се свършат нещата“, заключава той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари