fbpx
-10.5 C
София

Микробите на компанията Cemvita могат да извършват добив на водород при цена $1 за килограм

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

След като тества своята нова технология както в лабораторията, така и в полеви условия компанията, Cemvita е готова да започне да произвежда водород в промишлен мащаб. Същността на иновацията на компанията е използването на специални микроорганизми в изчерпаните и изтощени нефтени полета, които, поглъщайки го, произвеждат чист водород при цена от $1 за килограм. При лабораторните тестове производствената себестойност е под 17 цента на кг.

Човечеството за първи път се досеща да използва микробите в своя полза минимум преди 13 000 години, когато хората са започнали да варят първата бира. Сега, след като се научихме как да редактираме гените, пред учените се отвориха нови възможности. А появата на невронните мрежи значително опрости процеса на свързване на отделните части на генома с поведението на микроорганизма.

Компанията Cemvita се занимава предимно с микроби, които се хранят с въглеводороди, особено със суров нефт. Ферментирайки го, те отделят водород и въглероден диоксид, които се отделят от повърхността във вид на мехури, съобщава изданието New Atlas. Остава само те да бъдат уловени и да се отделят H от CO2. Това може да стане с графенови филтри, които в наши дни са много евтини.

Cemvita предлага да използва тези микроорганизми в изоставени петролни кладенци, където все още има петрол, но извличането му вече е твърде скъпо и следователно не е икономически изгодно. Но там все още има достатъчно храна за микробите и остава необходимата инфраструктура, която може да се превърне в биологични ферми за водород.

За да може да се извърши тази работа, микроорганизмите са генетично модифицирани, но според учените промените са толкова несъществени, че това дори не може да бъде считано за генетична модификация.

Изследователите са си поставили за основна цел да постигнат себестойност на произведения водород на ниво под $1 на кг. В лабораторията микробите се представят чудесно, преизпълнявайки  този план цел  шест и половина пъти. След това модифицираните микроби са тествани в реални  полеви условия, в един от кладенците в западен Тексас. Тестовете  показаха, че количеството на  получения водород е тройно по-голямо от очакваното.

Ако очакванията на специалистите на Cemvita се оправдаят, то тогава тази технология ще позволи получаването на водород по един от най-евтините начини. Но първо учените ще трябва да докажат на регулаторните органи, че генно модифицираните микроорганизми не представляват опасност за околната среда.

Да допълним, че специфичните свойства на графена – двуизмерното вещество от въглеродни атоми даде възможност на канадски изследователи към възможно решение на един от проблемите с производството на водород от морска вода. Мембрана от графенов оксид демонстрира способността да блокира вредните молекули, които пречат на електролизата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини