fbpx
1.1 C
София

Милиони компютри по света все още работят под Windows XP

Най-четени

Представена за първи път през 2001 г. и отдавна спряна от поддръжка операционна система Windows XP все още е жива и работи в офисите и домовете на някои потребители, според данни от NetMarketShare.

Към края на миналия месец, 1,26% от всички лаптопи и настолни компютри в световен мащаб все още са работили под 19-годишната операционна система. Този дял е много по-голям от дела на системи като Windows 8 (0,57%), ChromeOS (0,42%) и Windows Vista (0,12%).

Windows XP официално достигна края на жизнения си цикъл на 14 април 2014 г., което означава, че Microsoft от вече шест години не предоставя важни технически актуализации и актуализации по защитата на операционната система, дори за корпоративните потребители.

Оценките показват, че в момента в света има закупени и работещи повече от два милиарда компютъра, което при груби изчисления, означава, че 25,2 милиона компютъра продължават да работят със силно остарялата и несигурна система Windows XP.

Пазарния дял на Windows 10

Междувременно Windows 10 вече се използва на повече от 60% от всички компютри в света – спрямо малко повече от 50% преди дванадесет месеца.

Цифрите подчертават трайното господство на Microsoft на пазара на настолни компютри, въпреки добрата репутация на компютрите Mac на Apple. Най-близкият конкурент на операционната система на Windows е Mac OS X 10.15 с 3,49% пазарен дял, последвана от Mac OS X 10.14 (2,96%) и 10.13 (1,44%).

Пълзящият ръст в дела на Windows 10 отразява еквивалентен спад в броя на машините с Windows 7, чийто пазарен дял към днешна дата е спаднал от 31,53% на 22,31% само за последната година.

Тъй като Windows 7 достигна края на жизнения си цикъл през януари тази година, е важно потребителите да надградят до най-новата операционна система на Microsoft, за да се предпазят от некоригирани уязвимост.

По-притеснителният факт е, че голяма част от компютрите, които към момента работят под остарели операционни системи, се използват в държавни и административни служби, в които се работи с чувствителни данни. До голяма степен това се дължи на факта, че тези институции нямат или не могат да заделят част от бюджета си за обновяване на компютърните системи.

Предвид значителния набор  от компютри, които все още работят под неподдържани операционни системи, потенциалният обхват на атаките остава значителен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини