Минеаполис забрани използването на лицево разпознаване от полицията

4
499

Общинският съвет на Минеаполис гласува единодушно в петък, за да одобри наредба, забраняваща използването на софтуер за разпознаване на лица от неговото полицейско управление и други градски агенции, предаде Star Tribune. Забраната добавя Минеаполис към списъка на американските градове, които се стремят да ограничат или прекратят използването на такава технология от нейните служители на реда и градските служители.

Но шефът на полицията в Минеаполис Medaria Arradondo заяви в изявление, че забраната е създадена без обратна връзка от него и че вярва, че е възможно технологията за разпознаване на лица да се „използва в съответствие с поверителността на данните и други граждански правни защити“, според Star Тribune. Установено е, че софтуерът за разпознаване на лица има възрастови, расови и етнически пристрастия, а защитниците на неприкосновеността на личния живот изразиха опасения относно използването му от правоприлагащите органи. Наредбата на Минеаполис създаде процедура за обжалване, позволяваща на градските агенции да поискат освобождаване при някои обстоятелства.

Минеаполис беше мястото на огромни обществени протести миналото лято, след като един от неговите полицаи уби Джордж Флойд по време на арест през май. Градският съвет гласува да разпусне полицейското си управление миналия юни, но в крайна сметка бюджетът на отдела за 2021 г. се намали с по-малко от 5 процента.

Софтуерът, направен от Clearview AI – противоречивата фирма, която разполага с база данни с около 3 милиарда изображения, изтеглени от социалните медии и други уебсайтове, ще бъде включен в забраната за разпознаване на лица в Минеаполис. BuzzFeed News съобщи миналата година, че Минеаполис е едно от полицейските управления, които имат достъп до софтуера на Clearview. Clearview също има договори с имиграционното и митническото министерство на САЩ и Министерството на вътрешната сигурност.

Други градове също са въвели забрани за софтуер за разпознаване на лица, като Портланд блокира както публичното, така и частното използване на технологията. Бостън, Сан Франциско и Оукланд също са приели закони, забраняващи на публичните институции да използват разпознаване на лица, но Портланд е първият, който забранява частната употреба.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари