Министерството на здравеопазването на Китай: коронавирусът мутира

7
4575

Според най-новата статистика, всеки носител на коронавируса 2019-nCoV заразява средно по 2,2 души. Но медицинските специалисти съобщиха, че това число ще се окаже по-голямо, когато станат ясни действителните мащаби на заразяването. Към днешен ден в епицентъра на епидемията не достигат нито диагностични тестове, нито лекари за провеждането на тези тестове.

Китайският коронавирус може да се окаже по-заразен, отколкото показва официалната статистика. CNBC публикува мнения на експерти, според които факторът на репродукция (𝑅0) е равен на 2,2. Това означава, че всеки носител на 2019-nCoV заразява двама здрави хора. Това е далече от предишните апокалиптични прогнози за 𝑅0 от 3,8, които бяха направени на базата на предполагаемите десетки хиляди заразени, които не са регистрирани от медицинските екипи.

Но в тази официална статистика има уловка: все още не са известни истинските мащаби на епидемията. Медиите редовно съобщават, че в епицентъра на заразата не достигат препарати за медицинските тестове, както и специалисти, които да правят тези тестове, а това не се отчита в официалните статистики. Но дори и според официалната информация на китайските медици темповете на разпространение на коронавируса остават стабилно високи.

Заедно с броя заразени ще расте и показателят 𝑅0. При подобния коронавирус SARS по време на епидемията от 2003 година 𝑅0 достигна 5, но карантините го намалиха до 0,4 и това спря епидемията. Но сегашният коронавирус е заразен и по време на инкубационния период, когато симптомите все още не се проявяват, и неговото ограничаване е много по-сложно.

CNBC обръща внимание и на едно от изказванията на министъра на китайското здравеопазване Ма Сяовей. Той допуска, че вирусът вече е мутирал и е станал още по-заразен за хората, отколкото са считали китайските медици преди няколко дни.

Към днешен ден броят на загиналите от коронавируса е почти 500, а броят на заразените всеки ден се увеличава с няколко хиляди. Според данните на СЗО, при около 20% от заболелите се развива тежка форма на пневмония, която води до блокаж на дихателната система.

Най-висок коефициент 𝑅0 сред вирусните заболявания има морбили – в различните популации от 12 до 18. При епидемията от SARS този показател варираше от 2 до 5. Обикновеният грип има 𝑅0 около 1,8.

От медицинска гледна точка епидемията се прекратява, когато R0 падне под 1. Това означава, че един заразен няма да предаде инфекцията на друг и епидемията започва да намалява. Вирусът на SARS ставаше заразен след като се проявяваха симптомите на болестта, докато в китайския коронавирус съвсем не е така. Когато болните от SARS бяха изолирани, техният R0 падна до 0,4 и епидемията бе спряна.

Медиците напомнят, че най-ефективният начин за профилактика срещу разпространението на вируси са ваксините. Но засега срещу 2019-nCoV ваксина няма – само лабораторни експерименти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари