Министерството на правосъдието на САЩ глоби Боинг с $2,5 милиарда

0
403

Министерството на правосъдието на САЩ глоби компанията Боинг с $2,5 милиарда за недостоверната информация за недостатъците на самолета 737 Max, предоставена на Федералната авиационна администрация (FAA). Според американските власти, лошата работа на софтуера на самолета е довела до катастрофите на 737 Max през 2018 и 2019 години.

Американското министерство на правосъдието обвини Боинг в  заговор с цел измама на САЩ. Тази глоба е част от съдебното споразумение за отсрочване на завеждането на съдебно дело по отношение на компанията. Тези $2,5 милиарда включват глоба в размер на $243,6 милиона, допълнителни $1,77 милиарда, които ще бъдат изплатени като компенсация на авиокомпаниите клиенти на Боинг, плюс още $500 милиона, които ще отидат в фондацията за помощ на семействата и роднините на хората загинали в двете ужасни катастрофи по време на полетите Lion Air Flight 610 и Ethiopian Airlines Flight 302.

„Трагичните катастрофи на полетите 610 Lion Air и 302 на компанията Ethiopian Airlines изложиха на показ мошеническите действия на един от водещите световни производители на пътнически самолети. Боинг е избрала пътя на печалбата, а не на прозрачността и е скрила от FAA съществена информация за работата на самолета 737 Max. Тази резолюция вменява на Боинг отговорността за престъпните действие на нейните служители: – заяви помощникът на генералния прокурор Дейвид Бърнс.

FAA официално обяви, че самолетът 737 Max е бил проектиран набързо. Поради недостатъци в софтуера, автопилотът MCAS прекалено лесно е можел да въвлече самолета във винт с носа надолу към земята. Но Боинг не е съобщил за тези недостатъци нито на FAA, нито на авиокомпаниите на които е продала своите самолети, само и само да икономиса време и пари. Освен това работата на този софтуер за управление полета на самолета използва данните на само един-единствен сензор, поставен на външната страна на самолета. Това означава, че при повреждането на този сензор, няма възможност за проверка достоверността на данните. По време на разследването от страна на Конгреса на САЩ става ясно, че именно тези недостатъци са довели до двете катастрофи на 737 Max.

След приключването на това разследване Боинг се опита да оправи тези проблеми и неговите авиокомпании-клиенти постепенно започнаха да връщат 737 Max в своите паркове. Но според The Verge, в отчета на Сената, публикуван миналия месец, се казва, че Боинг и FAA са се опитвали да манипулират резултатите от някои тестове, които са се провели в рамките на повторната сертификация.

Интересно е, че по време на това разследване не бе предявено обвинение на нито един служител на Боинг. Денис Мюленбург, който заемаше поста на генерален директор към датата на тези аварии, бе уволнен през 2019 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари