fbpx
17 C
София

Министерството на транспорта в САЩ преразглежда одобрението на Boeing 737 Max

Най-четени

Сертификатът за одобрение на Boeing 737 Max от Федералната авиационна администрация на САЩ отново е в преразглеждане, след като в сряда кабинетът на главния инспектор на Министерството на транспорта на САЩ заяви, че агенцията трябва да засили стриктността на процесите на разглеждане на въздухоплавателните средства. Въпреки че доклада е от 55 страници се казва, че FAA не се е отклонила от установения протокол, когато е дала първоначалното разрешение за експлоатация на модела през 2016 г., агенцията не е спазила необходимите процедури и качество на тестване на системата за управление на полетите MCAS, която е обвинена като причинител на две катастрофи, при които загинаха общо 346 души.

„Указанията за сертифициране на FAA не разглеждат адекватно интегрирането на нови технологии в съществуващите модели самолети“, се казва в доклада. „Второ, FAA не е имала пълно разбиране на оценките на безопасността на Boeing, извършени на MCAS, чак след първата самолетна катастрофа.“

Двете катастрофи, едната в Индонезия в края на 2018 г., а другата в Етиопия преди почти две години, доведоха до прекратяване на използването на 737 Max, което продължи 20 месеца. И двата инцидента са до голяма степен причинени от MCAS – нова софтуерна система на Max, която е проектирана да бута носа на самолета по време на полет при определени условия.

След като заяви поредица от модификации на MCAS и повиши обучението на пилотите, FAA отмени забраната за използване на самолета през ноември 2020 г. Самолетът се върна в експлоатация в Бразилия, Канада, както и в ЕС и Великобритания.

Това, което буди най-много тревога е, че службата за надзор на авиационната безопасност на FAA разполага с ограничени ресурси, поради което е било разрешено на Boeing чрез собствени такива да участва в процеса по сертифициранне на 737 Max. Поради недостига на ресурси, FAA е делегирала части от процеса на сертифициране на въздухоплавателни средства на трети страни. Boeing е използвала ODA, за да сертифицира модели като 787, 777, както и 737 Max.

„Потвърдихме в интервюта с представители на FAA и Boeing ODA, че е имало случаи, в които един и същ инженер на компанията е работил по определен проект и след това е одобрил проекта като член на подразделението за ODA“, се казва в доклада. „Това може да не осигури достатъчно независимост и може да доведе до конфликт на задължения за тези членове на звеното.“, коментират от Министерството на транспорта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини