fbpx
20.8 C
София

Министерство на финансите: Не разполагаме с информация за конфискувани биткойни

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Информацията се появи миналата седмица и в доклад на голямата криптоборса Kraken, според който страната ни е най-големият държавен държател на валутата и нейният актив представлява над 1% от всички „изкопани“ биткойни в света. А историята е от преди 5 години, когато по време на спецоперация на българските служби, подкрепена от международната разследваща организация SELEC, са иззети и конфискувани виртуални портфейли с биткойни на стойност – към момента на публикуване на материала – около 10 млрд. долара, съобщава Клуб Z.

Клуб Z потърси допълнителна информация от Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи.

Отговор обаче, поне засега, има единствено от ведомството на вицепремиера Асен Василев.

Накратко – МФ „не разполага с информация за конфискувани или отнети в полза на държавата биткойни“. От там допълват, че проверката е извършена още по времето, в което Асен Василев бе само служебен министър. Той е наредил на НАП и Агенция „Митници“ да потърсят отговорите.

Освен това:

Допълнително към проверката, с писма с изх. № 11-02-151 от 05.07.2021 г. и 03.08.2021 г., министърът на финансите отправи искане до Главния прокурор да направи проверка дали българската държава притежава 213 519 броя биткойни. На 24.08.2021 г. е получен отговор от заместника на Главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, в който се казва, че Специализираната прокуратура не е изземвала и не съхранява 213 519 броя биткойни“, пише в писмото на МФ до нас.

Тоест – прокуратурата отново казва, че такова нещо не съществува. Отговор от МВР засега няма.

Припомняме обаче, че през ноември на 2017 г. сайтът Бивол иска официална информация по ЗДОИ от МВР за евентуалната конфискация – дали е вярно, как се управляват средствата и как се съхраняват. МВР обаче отказва информация с аргумента, че „исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването.“

Междувременно днес стана ясно, че депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев е изискал детайлна информация от министър Бойко Рашков за съдбата на предполагаемите биткойни.

Ивайло Мирчев иска от вътрешния министър да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител.

“Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?”, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини