Мини озонова дупка се отвори над Арктика

2
1374

Отвори се нова дупка в озоновия слой на Земята и не е на място, където някой досега беше очаквал, че подобно явление може да се появи.

Учените наблюдават прословутата дупка в защитния озонов слой на земната атмосфера над Антарктида още от 80-те години на миналия век и може би тя е една от най-разпознаваемите фигури що се отнася до представите ни за последиците от човешката дейност върху Земята и лайтмотив на екологията изобщо. Но тази година изглежда се случи нещо неочаквано – в озоновия слой се отвори нова мини дупка. Европейската космическа агенция обяви откриването ѝ в понеделник.

НАСА с цел да помогне на хората да разберат на възможно най-достъпен език същността на озоновия слой, често прави метафората, с която го оприличава на слънцезащитен крем. Той предпазва Земята от слънчевата ултравиолетова радиация и помага на нашата планета да бъде поддържана обитаема за всички познати ни форми на живот. Появата на дупката в озоновия слой над Антарктида през 80-те предизвика глобален отзвук за намаляване на употребата на химикали, най-вече аерозолни продукти, съдържащи се в климатиците, различни кондиционерни системи за въздух, хладилниците, дезодорантите и други, които допринасят за разширяването на дупката. За повечето от нас днес тя е просто икона на екологията, която познаваме.

Изследователите на немския аерокосмически център (DLR) наблюдават образуването на Арктическата дупка като използват данни от спътника Copernicus Sentinel – 5P- Дупката над Антарктида се образува сезонно и често има своите етапи на разширяване и свиване, но дупката на Арктика, особено с този размер, е наистина рядко срещано явление.

ESA заяви, че за това са виновни „необичайните атмосферни условия“, включително температурите на замръзване в стратосферата, изключително силния полярен вятър и промените в излъчването на Слънцето към Земята, които се наблюдават през последните няколко години.

Арктическата дупка все още е само малко парче сравнена с размерите на тази над Антарктида. Изследователите очакват тя да се свие и заличи напълно до средата на месец април.

Учените обявиха миналата есен, че озоновата дупка над Антарктида през 2019 г. е започнала да се свива, но предупредиха, че тя никак не е за подценяване и това не значи, че трябва да изоставим екологичните мерки за намаляване на разрушаването на озоновия слой вследствие от човешката дейност. През 2019 г. НАСА разкри първото пряко доказателство за свиване на озоновите дупки след масовото забраняване на употребата на тежките аерозоли и химикали и преминаването изцяло съм екологични такива (в това число и промяната във фреоните), но все пак ще отнеме десетилетия озоновият слой да се възстанови напълно, като за да запазим положителната тенденция на възстановяване, е особено важно в следващите години да не разпускаме мерките.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари