Мистериозен взрив на Уран – една от най-скучните планети

0
212

Учените, които изследват космоса са забелязали странен взрив на планетата Уран и опитват да разберат на какво се дължи той. Новината си струва да се отбележи по множество причини. Една от тях е, че за планетата Уран се знае много малко, най-вече заради нейната огромна дистанция от Земята. Другата причина е, че Уран се смята за една от най-скучните планети и рядко привлича интереса на когото и да било, информира Gizmodo.

Сега обаче, Уран е във фокуса на вниманието, защото мистериозна експлозия е била засечена в атмосферата на планетата. Взривът е важен, защото подобни неща се наблюдават рядко, а и това е удобна възможност да се научи повече за същността на отдалечената планета. Някои хипотези гласят, че наблюдаваното явление е изригване на метанов вулкан.

Уран е покрит с облаци, които се движат и променят в зависимост от сезоните на планетата, а това е изключително интересно явление за планетарните специалисти. Планетата се върти полегнала на една страна и по този начин върхът й в голяма част от времето е насочен към слънцето. Това прави сезонните промени на Уран изключително драстични, а явления от подобни мащаби не се наблюдават при никоя друга планета в Слънчевата система.

Северното полукълбо на Уран се огрява от Слънцето в разстояние на 42 години, а южното остава в сянка. След това ролите се сменят. Тези факти правят далечната планета по-малко скучна и в съчетание с мистериозния взрив, за който стана въпрос по-горе, Уран вече е доста по-атрактивен обект за наблюдения.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари